Müziğin kültürümüzdeki yeri nedir

Müziğin kültürümüzdeki yeri nedir
Müziğin kültürümüzdeki yerini araştırınız, müziğin kültürümüzdeki yeri nedir konu hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Müzik, halkın dili ve dünyanın timsalidir. Türk müzik kültürü kısaca, Türklerin müziksel yaşam biçimi demektir. Sibirya bilgesinde flüt ve ney, Doğu Türkistan’da flüt ve çapraz flüt, Fergana vadisi bölgesinde Tambur, Dutar, çapraz flüt, bulaban (balaban) ve dombra’nın en çok icra edilen çalgılar olarak yer aldığını bilinmektedir. Osmanlı dönemi öncesi Türk müzik kültürüne ait değişimlerde, büyük Türk uygarlıkların etkisi de çok büyük olmuştur.

Osmanlı, müzikte biçimsel anlamda önemli adımların atıldığı bir dönemi de simgelemektedir. Ziya Gökalp’ te müzik kültüründe devrim niteliği taşıyan fikirlere imza atan önemli şahıslar arasında yer almaktadır. Cumhuriyet dönemi öncesi müzikte batılılaşma anlayışıyla kurulmuş olan Mızıka-i Hümayun adlı müzisyen topluluğu, günümüzde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olarak varlığını sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyet’i devletine ait müzik politikalarının biçimlenmesinde muasır medeniyet seviyesine ulaşma arzusu büyük önem taşımaktadır.

Müzik düşünmek değil hissetmek içindir, sözü bence yanıltıcı ve doğruyu eksik ifade eden bir söz. Çünkü müzik alanımızı bilgiyle genişletebiliriz, bilmediğimiz, tanımadığımız için yoksun kaldığımız müziğin ne kadar geniş bir alanı kapladığı tahminimizden de fazladır. Hangi konu olursa olsun, onu tarihi bir temele oturtmadığımız sürece, yenilikleri, ayrıntıyı anlamamız mümkün değildir. Hele bu, müzik için tartışılmaz bir kuraldır. Doğu ile Batı arasındaki gelgitlerde müziğin yerini belirlemek, birçok tercihimizi de açıklar.

15401
15214
8046
2696
2690
2714
9729
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
21 Yorum