Müzikte dolap nedir

Müzikte dolap nedir
Dolap, iki anlamda kullanılan bir sözcüktür. Bunlardan bir tanesi de müzik terimi anlamı içeren "dolap" terimidir.

 Bu terimi çoğunlukla nota kağıtlarında görebiliriz. Müzik parçalarının doğru ve anlamlı bir şekilde çalınabilmesi için oldukça önemli bir işarettir.

Müzikte dolap, nota kağıdında kullanılan bir simgedir. Bu simge tekrar edilmesi istenen notalarda kullanılır. Ancak bazı müzik parçalarında bir bölümün tekrar edilmesi istenir ve bu bölümün sonunda küçük bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklik bazen tekrar edilmesi istenen bölümün başında da kullanılabilir.

Müzikte tekrar edilmesi istenen bölümün başında veya sonunda bir değişiklik yapılmış ise bu bölümde "DOLAP" sembolü kullanılır. Dolap kullanılan yerde bu bölümü aynen çal ama sonunda veya başında şu bölümü değiştir anlamı alınır.

Dolap sembolü ile beraber bazı sayılar da kullanılır. Bunları nota kağıdında dolap sembolünün yakınlarında küçük 1, 2 gibi sayılar şeklinde görebiliriz. Önce 1 yazan yer çalınır. Sonra bir değişiklik yapılan bölüm atlanır ve 2 yazan bölüm çalınır. Müzik parçasının doğru şekilde çalınması için bu sembol oldukça önemlidir.

Müzik eserlerinde tekrar edilen bölümlerin bitirişleri bazen farklı olabilir. Bu farklı bitirişleri belirtmek için kullanılan işaretlere dolap denir. 1. dolap, 2. dolap şeklinde adlandırılır. 1. dolap röpriz işareti ile birlikte yazılır. Eserin tekrar edilecek bölümü ilk kez seslendirildiğinde 1. dolap, tekrarında ise (1. dolap atlanarak) 2. dolap seslendirilir.

620
441
206
212
205
260
215
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.