Müzikte nota nedir

Müzikte nota nedir
Müzikte nota nedir, kaç tane müzik notası var, dörtlük ve sekizlik nota nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Müzikte sesleri gösteren işaretlere nota denir. Şekilleriyle seslerin sürelerini, dizek üzerindeki yerleriyle de seslerin adlarını belirtir.

Nota, müzikal sesleri simgeleyen işaretlerdir. Nota (veya not) sözcüğü, bir fikri daha sonra hatırlamak için işaretler ile bir yere o fikri temsil edecek biçimde yazıya dökmek manasına gelir. Müzik notası da, bir sesi temsil etmek üzere porte (dizek) üstündeki yerine konulan bir işaret, bir kayıttır. Müziği yazılı olarak ifade etmede kullanılan her bir nota, müzikteki belli bir sese karşılık gelir. Notalar seslerin zaman içindeki uzunluğunu ve temel frekansını gösterirler. Bir başka deyişle nota, müziğin okunup yazıya dökülmesini sağlayan şekillere ve o şekillerin temsil ettikleri temel frekanslara verilen addır.

Nota
Ben müzik yazısıyım,
Hem ince sesim hem kalınım.
Kuyruğum yoksa yavaşım,
Kuyrukla hız alırım.

Müzik enstrümanlarında kullanılan toplam 7 adet ana nota vardır. Bunlar: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si olarak sayılabilir.

Müzik aletleri üzerinde bu notalar, birden fazla kez tekrar edebilir. Melodika, piyano ve org enstrümanlarında, bu notaların yerini bulmak için şekilde de gösterildiği üzere 2'li ve 3'lü siyah tuşları kapsayan 7'li tuş takımı belirlenir. Belirlenen bu grubun ilk notası, yani en soldaki tuş DO notasını temsil etmektedir.

Bir vuruşluk sürede söylenen ya da çalınan nota değerine dörtlük nota denir.

Yarım vuruşluk sürede söylenen ya da çalınan nota değerine sekizlik nota denir

49
268
1038
42
13
29
68
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.