Namaz çeşitleri nelerdir

Namaz çeşitleri nelerdir
Namaz çeşitleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Namazlar hükümlerine göre farz, vacip ve nafile olarak üçe ayrılır.

Farz Namazlar: Rabbimizin kesinlikle kılınmasını emrettiği namazlardır. Günlük beş vakit namaz, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış kadın erkek her Müslümana farzdır. Geçerli bir neden olmadan terkedilmesi büyük günahlardandır. Gerekli şartları taşıyanlar için Cuma günü öğle namazı vaktinde cuma namazını cemaatle eda etmek farzdır. Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma suresi, 9. ayet.) buyurulmuştur. Vefat eden Müslümanlar için cenaze namazı kılınarak dua edilmesi, Müslüman toplumlar için bir yükümlülüktür. Bir Müslümanın cenaze namazını kimse kılmazsa o bölgedeki tüm Müslümanlar bundan sorumlu olur.

Vacip Namazlar: Farz seviyesinde olmayan fakat kılınması emredilen namazlardır. Bayram namazları ile vitir namazı vacip namazlara örnektir.

Nafile Namazlar: Farz ve vacibin dışında Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak amacıyla kılınan namazlardır. Beş vakit farz namazın öncesi ve sonrasında kılınan sünnetler, ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı, yatsı namazından sonra veya bir miktar uyuduktan sonra kılınan teheccüd namazı, akşam namazından sonra kılınan evvabin namazı nafile namazlara örnek olarak verilebilir.

Farz

  • Cuma namazı
  • Günlük beş vakit namaz
  • Cenaze namazı

Vacip

  • Bayram namazı
  • Vitir namazı

Nafile

  • Farz namazların öncesi ve sonrasında kılınan sünnet namazlar
  • Teravih namazı
  • Teheccüd namazı

17
38
0
0
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.