Namaz ibadetinin dinimizdeki önemini nedir

Namaz ibadetinin dinimizdeki önemini nedir
Namaz ibadetinin dinimizdeki önemini nedir, bu konuyu sizlere ayet ve hadislerle açıklamaya çalışacağız

Namaz, farz olan bir ibadettir. Günde beş vakit olarak farz kılınmıştır. Akil ve baliğ olan her Müslüman namaz kılmak zorundadır. Namaz, dinin direğidir. Namaz için Peygamber a.s., gözümün nuru, demiştir. Allah Kur’an-ı Kerim’de namazı dosdoğru kılın, demiştir. Ayrıca, namazın kötülüklerden alıkoyduğuna dair ayetler de vardır.

  • Günde beş kere yıkanan bir kişide kir kalmaz. Namazda insanı günahlardan temizler.
  • Namaz dinimizin direğidir. Namaz farzdır.
  • Müslüman kişi namaz ile Allah’a yaklaşır. Bu yüzden namaz dinimiz için önemlidir.

Namazla ilgili ayetler şu şekildedir:

“Namazı kılın, zekatı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” Bakara Suresi, 43. Ayet

“Sabrederek ve namaz kılarak (Allah’tan) yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.” Bakara Suresi, 45. Ayet

“… Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın. Bakara suresi, 238. ayet.

“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.” Bakara suresi, 153. ayet.

“(Ey Muhammed!) Kitaptansana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor. Ankebût suresi, 45. ayet.

“Arınan ve Rabb’inin adını anıp namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa ermiştir.” A’lâ suresi, 14, 15. ayetler

“Ey iman edenler! Rükû edin; secdeye kapanın; Rabb’inize ibadet edin; hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” Hac suresi, 77. ayet.

Namazla ilgili hadisler şu şekildedir:

“Namaz kılmayanın dini sağlam değildir. Dinde namazın yeri, vücutta başın yeri gibidir.” (Taberânî, el-Mu’cemu’s-Sağîr, hadis no: 107)

“İstikamet üzere olun. Bunu tam başaramayacaksınız. O halde en hayırlı ameliniz namazdır. Kamil müminden başkası iyi abdest almaya ve abdestli kalmaya özen gösteremez.” (İbni Mâce, Tahare: 4; Muvatta, Tahare: 36; Müsned, 5/363)

Hz. Muhammed (s.a.v.) bir gün sahabilerine, “Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde ırmak olsa, her gün orada beş kere yıkansa üzerinde hiç kir kalır mı? (Yanında bulunanlar) ‘Kir kalmaz.’ dediler. (Hz. Peygamber) “İşte beş vakit namaz da bunun gibidir, Allah onunla günahları siler.” buyurdu. Buhâri, Mevakıt, 6

“Bir Müslüman, farz bir namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, rükû ve secdelerini de tam yaparak namazını kılarsa büyük günah işlemedikçe geçmiş küçük günahları affedilir…”Müslim, Tahâret, 7.

336
345
1457
133
122
120
1206
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.