Namaza hazırlık şartları nelerdir

Namaza hazırlık şartları nelerdir
Namaza hazırlık şartları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Namazın Hazırlık Şartları

  • Hadesten Tahâret Abdest veya gerekirse gusül almak.
  • Necâsetten Tahâret Namaz kılınan yeri ve elbiseyi temiz tutmak.
  • Setr-i Avret Namazda örtülmesi gereken yerleri örtmek.
  • İstikbâl-i Kıble Kâbe’nin bulunduğu yöne doğru dönmek.
  • Vakit Kılınacak namazın vaktine ulaşmak.
  • Niyet Kılınacak namaz için niyet etmek.

Abdest nasıl alınır

“Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diyerek başlanır. Besmele çektikten sonra eller üç kez bileklere kadar yıkanır. Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır. Sağ el ile buruna 3 kere su verilir. Yüzümüzün tamamı üç kere yıkanır. Önce sağ sonra sol kol dirsekler de dahil olmak üzere üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak başın dörtte biri meshedilir. Eller tekrar ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şahadet parmağı veya serçe parmakla içi meshedilir. Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir. Önce sağ ayak sonra sol ayak topuklarla birlikte yıkanır.

Gusul Abdesti Akıllı ve ergenlik çağına girmiş olan her Müslümanın bazı durumlarda gusul abdesti alması gerekir. Gusül abdestinin alınışı şöyledir: Niyet ettikten sonra üç kez ağzına su alıp gargara yaparak ağız temizler. Sonra burna üç defa su çekerek burun temizlenir. Son olarak, bedenin tümü kuru yer kalmayacak şekilde yıkanır.

Teyemmüm Abdesti Teyemmüm, su bulunmadığında ya da suyu kullanma imkânının olmadığı durumlarda, temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye elleri mesh etmektir. Abdest veya gusül abdesti yerine alınır. Teyemmümün alınışı şu şekildedir: Niyet ettikten sonra eller toprağa sürülür ve yüz mesh edilir. İkinci kez eller toprağa sürülür ve önce sağ sonra sol kol mesh edilir. Namaz esnasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallardan ilki, namaza tekbirle başlamaktır. Namazı eda ederken ayakta durmak ve Kur’an-ı Kerim’den ayetler okumak gerekir. Kıyamda iken Fatiha suresi ve ardından kısa surelerden biri okunur. Namazda usulüne uygun bir şekilde rükû ve secde yapılmalıdır. Namazın sonunda ise bir miktar oturulması zorunludur. Bu şartlardan biri eksik olursa namaz geçersiz sayılır.

180
40
46
145
41
18
42
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.