Namazın çeşitleri

Namazın çeşitleri
Namazın çeşitlerini sıralayınız, Namazın çeşitleri nelerdir, kaç çeşit namaz vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Namazlar başlıca üç çeşittir:

1- Farz namazlar
2- Vacib namazlar
3- Nafile namazlar

1- Farz namazlar: Bunlar beş vakit namaz ile Cuma ve cenaze namazıdır. (Cenaze namazı farz-ı kifâyedir)

Farz olan namazlar, aynî farz (farz-ı ayın) ve kifâî farz (farz-ı kifâye) olmak üzere ikiye ayrılır. Farz-ı ayın olan namazlar yükümlülük çağındaki her müslümana farz olup, her biri ayrı ayrı bunu yerine getirmekle mükelleftir. Farz-ı ayın olan namazlar, her gün beş vakit namaz ve her hafta Cuma günleri kılınan Cuma namazından ibarettir. Günlük farz namazlar sabah namazı 2 rek‘at, öğle namazı 4 rek‘at, ikindi namazı 4 rek‘at, akşam namazı 3 rek‘at ve yatsı namazı 4 rek‘at olmak üzere toplam 17 (on yedi) rek‘attır. Cuma namazı, Cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan ve farz olan kısmı 2 rek‘at olan bir namazdır. Cuma namazı kılınınca ayrıca öğle namazı kılınmaz.

2- Vacib namazlar: Vitr namazı, bayram namazlarıdır. Kazaya kalan vitr namazını da, kaza etmek vacibdir.

Vâcip namazlar, vâcip oluşu kulun fiiline bağlı olmayan (li-aynihî vâcip) ve vâcip oluşu kulun fiiline bağlı olan vâcip (li-gayrihî vâcip) olmak üzere iki kısımdır. Yatsı namazından sonra kılınan üç rek‘atlık Vitir namazı ile Ramazan ve kurban bayramı namazları birinci grupta yer alır. Tilâvet secdesi de, her ne kadar namaz olmayıp bir secdeden ibaret olsa da, bu gruba sokulmaktadır. Ayrıca çoğunluk tarafından sünnet kabul edilmekle birlikte, bazı Hanefîler'in vâcip saydıkları küsûf namazı da (güneş tutulduğunda kılınan namaz) bu gruba girer.

3- Nâfile namazlar: Farz ve vaciplerden başka kılınan namazlara Nafile Namazlar denir. Bes vakit namazın sünnetleri, (Nâfile namazları, sünnet namazların dışında ayrı bir kategori olarak ele alan bilginler de bulunmaktadır) teravih namazı ve sevab kazanmak niyyeti ile kılınan teheccüd, tehıyyetül- mescid, israk, duha, evvabin, istihare, tesbîh namazları gibi namazlar, nâfile namazlardır.

60
171
30
30
30
30
30
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.