Nâs suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada

Nâs suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada
 Editör
Nâs suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada, Nâs suresi fazileti ile ilgili hadisler ve rivayetler, Nâs suresi kaç sayfadan oluşur, Nâs suresi toplam kaç sayfa, Nâs 604 nasıl yazılır detaylar haberimizde.

Nâs suresi 604. sayfada ve 30. cüzde yer almaktadır. Medine döneminde inmiştir ve 6 âyettir. Nâs, insanlar demektir. ushaftaki sıralamada yüz ondördüncü ve son, iniş sırasına göre yirmi birinci sûredir. Felak sûresinden sonra, İhlâs sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Felak sûresinin Medine’de indiğini söyleyenler Nâs sûresi için de aynı şeyi söylemişlerdir (bk. Şevkânî, V, 620; İbn Âşûr, XXX,631).

Nâs suresinin konusu

Sûrede sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.

Arapça 604 nasıl yazılır : ٦٠٤

Nas suresinin Türkçe okunuşu

  • Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
  • Gul e’ûzu bi-Rabbi’n-nâs.
  • Meliki’n-nâs.
  • İlâhi’n-nâs.
  • Min şerri’l-vesvâsi’l-hânnâs.
  • Ellezî yuvesvisu fî sudûri’n-nâs.
  • Mine’l-cinneti ve’n-nâs.

Nas suresinin Türkçe anlamı

  • Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
  • “De ki: İnsanların Rabbine sığınırım.
  • İnsanların malikine,
  • İnsanların ilahına;
  • İnsanlara kötü şeyler fısıldayan o sinsi vesvesecinin şerrinden.
  • O ki, insanların göğüslerine vesvese verir.
  • Gerek cin, gerekse insanlardan.

Nas suresi, insanların kalplerine vesvese sokan cin ve insan şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak için okunur.

Nas Suresi’nin Fazilet ve Sırları

  • Ebu Said (Radıyallahu Anh)’den rivayet edilmiştir: “Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) cinlerden ve insanların nazarından Felak ve Nas sureleri nazil oluncaya kadar (çeşitli dualarla Allah’a) sığınırdı. Bu iki sure indirilince, diğerlerini bıraktı, yalnız bu ikisiyle Allah’a sığınmaya başladı.”(Tirmizi, Tıb, 16; İbni Mâce, Tıb, 33)
  • Ukbe bin Amir (Radıyallahu Anh)’den rivayet edilmiştir. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’in devesini çekiyordum. Bana:-“Ey Ukbe! Sana okunan en hayırlı iki sure öğreteyim mi?” buyurunca:-“Evet, ey Allah’ın Resulü!” dedim. Bana, Felak ve Nas surelerini okuttu. Benim bunlara fazla hayret ettiğimi gördü. Sonra sabah namazını bu iki sureyle kıldırdı.(Ebu Davud, Vitir, 1462; Nesai, İstiaze, 1; Ahmed bin Hanbel, Müsned, 4/144,148)
  • Ukbe bin Amir (Radıyallahu Anh)’den rivayet edilmiştir. Bir gün Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ile birlikte Cuhfe ve Ebva arasında giderken birden ortalığı bir rüzgar ve karanlık kapladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Felak ve Nas surelerini okuyarak gelecek belalardan Allah’a sığınmaya başladı ve bana da böyle musbet anında aynı şeyi yapmamı tavsiye ederek şöyle buyurdu:-“Ey Ukbe!
    Bu iki sure ile Allah’a sığın; çünkü Allah’a sığınan hiçbir kimse, bu ikisinin benzeri ile korunmadı.”(Ebu Davud, Vitir, 1463; Beyhaki, Sünenü’l-Kübra, 2/394)Başka bir rivayette Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Ukbe bin Amir (Radıyallahu Anh)’a şöyle buyurdu: “Ey Ukbe! Sabah
    akşam üçer defa İhlas, Felak ve Nas surelerini devam et. Arkasından şöyle söylemeyi ihmal etme:
    Allah’ım! Sana yaptığım bütün kulluk hizmetlerimde ve son nefesimi verdiğim sırada şeytan gelip bana vesvese vermeye başlayınca, beni onun elinde koyma. Bu hususta şimdiden Sana sığınıyorum.”Ukbe bin Âmir (Radıyallahu Anh)’dan başka bir rivayete göre dedi ki: “Ey Allah’ın Resulü! Bana Hud suresinden bir kaç ayet, Yusuf suresinden de bir kaç ayet öğretirmisin?” dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Ey Ukbe bin Âmir! Sen ‘Kul e’ûzü bi-Rabbil-Felâk’ suresinden daha çok Allah’ın sevdiği, O’nun katında o sureden daha beliğ (kapsamlı ve anlamlı) bir sure asla okuyamazsın. Eğer onu namazda hep okuyabilirsen durma yap.”(Hâkim, Müstedrek, 1,240) Yine Ukbe bin Amir (Radıyallahu Anh)’den nakledilmiştir: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) her namazın arkasından Felak ve Nas surelerini okumamı emretti.(Tirmizi, Fedâilül-Kur’an, 12; Nesai, Sehv, 27, Ebu Davud, Salat, 17)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Akşama ve sabaha eriştiğin zaman ‘kulhüvallahü ehad’ (suresi) ile muhavvezeteyn (surelerini) üç defa oku! Her türlü şerre karşı sana yeter.(Nesai, İStiaze, 1; Ebu Davud, Edeb, 100; Ahmed, Müsned, 5/312)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma namazından sonra oturduğu yerde. İhlas-ı Şerif, Felak ve Nas surelerini yedi kere okursa, bir daha ki Cuma’ya kadar (kendisi, çoluk cocuğu ve malı bir hafta boyunca) muhafaza edilir (kötülüklerden korunur).”(Suyuti, Câmi’ussağir, 6/206, el İtkan, 2/340; Zebidi, İthaf, 3/270)
  • Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Cuma imam selam verdiğinde ayağını bükmeden (namaz halini bozmadan) Fatiha, İhlas, Felak ve Nas surelerini yedişer kere okursa, geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır ve kendisine Allah’u Teala’ya ve ahiret gününe inanların sayısınca ecir verilir.”(Zebidi, İthaf, 3/271)
  • Hazreti Aişe (Radıyallahu Anh)’dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)her gece yatağına geldiğinde, her iki elini birleştirir, sonra onların içine üfler ve bu avuçlarına İhlas, Felak ve Nas surelerini okur, sonra cesedinden ulaşabildiği her yere ellerini sürerdi. Evvela başından, yüzünden ve ön tarafından başlardı ve bunu üç kere yapardı.(Buhari, Tıbb, 39; Müslim, Selam, 51; İbni Mace, Dua 15)
  • Hazreti Aişe (Radıyallahu Anh) şöyle dedi: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ailesinden birisi hastalandığı zaman ona İhlas, Felak ve Nas surelerini okur ve üflerdi.(Buhari, MEgazi, 83, Fedailül-Kur’an, 14, Tıbb, 41, Daavat, 12; Ebu Davud, Tıb, 19; Malik, Muvatta, Ayn, 10; Ahmed Müsned, 6/104,124)
  • İmam-ı Rabbani (Kuddise Sirruh) hazretleri buyurdu ki: “Sıkıntılı zamanlarda dört ‘Kul‘ ler, yani: 1-Kafirun Suresi, 2-İhlas Suresi, 3-Felak Suresi, 4-Nas Suresi çok okunmalıdır.
  • Muhammed Masum Fâruki (Kuddise Sirruh) Hazretleri buyurdu ki: “Dertlerden kurtulmak için Felak ve Nas surelerini çok okumak faydalıdır.”

Rivayet edildi ki:

  • Bir kimse sabah akşam üçer defa İhlas suresi, Felak ve Nas suresini okursa, Allah’u Teala o kimseyi cin ve insan şerrinden korur. Ayrıca bela ve musibetlere karşı da koruma altına alır. hiçbir kötü kişi ona kötülük yapamaz.
  • Nas Suresini devamlı okumayı alışkanlık haline getiren kimse, daima sıhhat ve afiyette olur. Nazara karşı okunursa, şifa bulur.
  • Son nefesini vermekte olan kimse için bu sure okunursa, ruhu bedenden rahatça ayrılır.
  • Yatağa girerken okuyan kimse, cin ve şeytan şerrinden kurtulur. Vesvesesiz, korkusuz rahat bir uyku uyur.
  • 10 sure vardır ki 10 şeyi engeller: ”
    1. Fatiha suresi Rabbin gazabını,
    2. Yasin suresi Kıyamet susuzluığunu,
    3. Duhan suıresi Kıyametteki korku ve dehşeti,
    4. Vakıa suresi fakirliği, sıkıntıyı,
    5. Mülk suresi kabir azabını,
    6. Kevser suresi hasımların kin ve intikamlarını,
    7. Kafirun suresi küfrü, ölüm anında imansız gitmeyi,
    8. İhlas suresi ikiyüzlülük, bozgunculuk ve fitneyi,
    9. Felak suresi hasetçilerin hasedini,
    10. Nas suresi vesveseyi engeller.
  • Cin şerrinden ve evhamdan korunmak için 21 defa okunur.

2
2
1
2
2
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.