Neden iyi bir dijital medya okuryazarı olmalıyım

Neden iyi bir dijital medya okuryazarı olmalıyım
Neden iyi bir dijital medya okuryazarı olmalıyım, bilinçli bir medya okuryazarının dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kitap, gazete, dergi, radyo, televizyon, genel ağ gibi iletişim ve kitle iletişim araçlarının tümüne “medya” adı verilir. Kitle iletişim araçları yoluyla elde edilen mesajları alma, çözümleme bu mesajları değerlendirme ve iletme becerisine ise “medya okuryazarlığı” adı verilir. Medya okuryazarlığı, medya aracılığı ile edinilen bilgilerin eleştirel bakış açısı ile incelenerek değerlendirilmesine yöneliktir. Medya okuryazarı ulaştığı bir haberin genel ağda yer alan resmi bir sitede mi, yerel bir haber sitesinde mi yer aldığını veya televizyonda alt yazı olarak mı geçtiğini göz önünde bulundurur. Bir arkadaşının kişisel sosyal medya sayfasından paylaştığı ileti ile il valiliği ya da ulusal bir haber sitesi iletilerinin güvenirliğini karşılaştırır. Aşağıda bilinçli bir medya okuryazarının dikkat etmesi gereken unsurlara yer verilmiştir.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu avantajlardan en etkili şekilde yararlanabilmek ve bu teknolojileri kullanırken karşı karşıya kalınabilecek riskleri azaltmak için dijital medya okuryazarlığı becerisine sahip olmak gerekiyor.

İyi bir medya okuryazarı

  • İhtiyacının farkına varır.
  • Bilginin bulunduğu yeri saptar.
  • Bilgiye ulaşır.
  • Bilgiyi değerlendirir.
  • Bilgiyi kullanır.
  • Bilgiyi paylaşır.
  • İhtiyacını giderecek bilginin niteliklerini belirler.

50
8
54
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.