Nedir Bu KPSS?

Nedir Bu KPSS?
Açılımı; kamu personeli seçme sınavı olarak bildiğimiz bu sınav, kamu kurumlarına giriş için adayların sınandığı bir sınav türüdür. Bu sınav kendi için de farklı bölümlere ayrılmaktadır.

Çünkü KPSS’ye lise ve üstü eğitim derecesinden mezun herkes katılabilir.

           Kamu personeli seçme sınavında birçok konu bulunmakta. Şöyle ki, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi bölümler mevcut. Fakat sınava giren herkes bu bölümlerin hepsini çözmez. Mezun olduğunuz alanla alakalı bölümleri çözmeniz yeterli olacaktır. Şimdi tanımlanmış kadrolara bakalım. A Grubu; bu gruba üniversite mezunu adaylar girebilirler. Çünkü bakanlık, başbakanlık ve müdürlük düzeyinde olan kurumlar bu alana dâhildir. Fakat kamu personeli seçme sınavına girdikten sonra birde bu kurumların kendi yaptıkları sınavlara girmek zorunluluğunuz vardır. Yani ikinci bir eleme söz konusu. B ve C Grubu ise; A Grubu dışında kalan kurumlar için geçerli olan kadrolardır. Bu grupta tekrardan bir eleme sınavı yapılmaz. Ama sicil kaydı, askerlik, sağlık vb. durumlar göz önünde bulundurulur. KPSS sınavı 4 bölümden oluşur. Bunlar genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve A grubudur. Dediğimiz gibi yerleşeceğiniz kurumlara göre, cevaplamanız gereken bölümler farklılık göstermektedir. Örnek verecek olursak; devlet okulunda öğretmenlik yapmak isteyen birisi, genel yetenek, genel kültür ve eğitim bilimleri bölümlerini çözmelidir. Fakat genel yetenek ve genel kültür testleri tüm adaylar için kaçınılmaz bölümlerdir. Bu bölümleri çözmeyen adayların puanları hesaplanmaz. Bu yüzden bu bölüm üzerinden aldığınız puanlar belirleyici rol oynayacaktır. Genel yetenek ve genel kültür bölümlerinde 120 soru bulunmaktadır. Soruların içeriğine bakacak olursak genel yetenek; Türkçe ve matematikten oluşmaktadır. Genel kültür ise; Atatürk ilkeleri ve inkılapları tarihi, Türkiye coğrafyası, temel yurttaşlık bilgisi, Türkiye ve dünya, Türk kültür ve medeniyetleridir.

            Sonuç olarak zorlu bir sınav sizleri bekliyor. Ama ilk bölüme yani genel yetenek ve genel kültür bölümlerine özen gösterdiğiniz takdirde, başarınız şansa kalmayacaktır. KPSS sınavında yapılan atamalar her ne kadar sorunlu olsa da bu sınav, kamuda çalışmak isteyenlerin tek çıkar yolu. Ayrıca arttırılan atama sayısı, sınava girecek olan adayların yararına olacak bir durumdur. Şimdiden başarılar.

EgitimSistem.Com - Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.