Negatif asal sayı var mıdır, asal sayılar negatif olabilir mi

Negatif asal sayı var mıdır, asal sayılar negatif olabilir mi
Negatif asal sayı var mıdır, asal sayılar negatif olabilir mi, neden negatif asal sayı yoktur, neden negatif sayılar asal değildir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asal sayılar zaman zaman kafa karıştırabilse de matematikte en kolay ayırt edilebilen sayı gruplarındandır. Asal sayılar kendileri ve 1 dışında hiçbir pozitif tam sayıya kalansız bölünemezler. Asal sayılar hakkında en merak edilen soru ise asal sayılar kaçtan başlar?

Negatif sayılar neden asal sayı değildir

Negatif asal sayı olmaz diyorsak bunu da bir teoriye dayandırmak gerekir. Aslında negatif sayıların asal olmamasının çok da geçerli bir nedeni yoktur. Asal sayıların ortaya konduğu “sayılar teorisi” asal sayıları 1’den büyük olacak şekilde tanımlamıştır. Negatif sayılar asal olmaması tanımla ilgili bir durumdur.

Başka bir tanım demek başka bir teori ve aynı zamanda başka bir matematik demektir. Asal sayılar tanımı 2 bin yıldan eski bir tanımdır. Sayılar teorisine de bu şekilde girmiştir.

Negatif asal sayı var mıdır

Asal sayıların tanımı, sadece pozitif sayıların asal sayı olabilmesine neden olmaktadır. 1 ve kendisi dışında hiçbir pozitif tam sayıya bölünmeyen sayılara asal sayılar denir. Bu durum da negatif sayılar neden asal değildir sorusunu yanıtlamaktadır. Eğer negatif sayılar asal olsaydı, asal sayı tanımına uyulmamış olurdu. Bu yüzden negatif sayılar asal sayı olamamaktadır.

Asal sayıların tanımı aynı zamanda sadece doğal sayıları kapsamaktadır. Negatif sayılar ise doğal sayılar kategorisinde değil karmaşık sayılar kategorisindedir.

Negatif tam sayı nedir

Matematikte sıfırdan küçük olan tam sayılara negatif tam sayılar denmektedir. Sayı doğrultusunda sıfırdan sola doğru gidildiğinde negatif sayılar bulunmaktadır. Negatif sayılar, sola doğru gidildikçe küçülmektedir. Bu sebeple en büyük negatif tam sayı "- 1" olarak karşımıza çıkar. Cebirsel işlemler yapılırken negatif sayıların çıkartılması aslında toplama işlemi yapıldığı anlamına gelmektedir.

Negatif sayılar aralarında asal olur mu

Aralarında asal tanımı iki tam sayının 1 dışında ortak böleni olmamasıdır. Asal sayılar sadece doğal sayı olabilir. Negatif sayılar doğal sayı değildir. Aynı zamanda negatif tam sayılar -1'e de kalansız bölünebilirler. Bunların hepsi düşünüldüğünde negatif sayılarda aralarında asallık gibi bir durumun gözetilemeyeceği anlaşılmaktadır.

Kısacası negatif asal sayılar aralarında asal olur mu sorusunun cevabı hayır olacaktır. Negatif sayılar aralarında asal olamaz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.