Newton’un (Nivtın) hareket kanunları nelerdir

Newton’un (Nivtın) hareket kanunları nelerdir
Newton’un (Nivtın) hareket kanunları nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Newton’un (Nivtın) hareket kanunları nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Newton'un hareket kanunları, temel fizik prensiplerinden biridir ve hareketi anlamamıza yardımcı olur. İlk kanun, bir cismin hareket etmek veya durmak için bir nedeninin olması gerektiğini belirtir. Yani, bir cisim hareketsizse, onu hareket ettirmek için bir kuvvet uygulanması gerekir. İkinci kanun, bir cisme uygulanan kuvvetin, cismin kütlesi ve ivmesi ile ilişkili olduğunu ifade eder. Yani, daha büyük bir kuvvet uygulandığında veya cismin kütlesi arttığında, ivme değişir. Üçüncü kanun ise her eylemin karşı bir tepkiyi beraberinde getirdiğini söyler. Örneğin, bir elma ağaca çarptığında, elma ağaca bir kuvvet uygular ve ağaç da elmayı iterek karşı bir kuvvet uygular. Bu kanunlar, fiziksel olayları açıklamamıza ve tahmin etmemize yardımcı olur.

Isaac Newton'un hareket kanunları şunlardır:

  • Bir cisim üzerine net bir kuvvet etki etmiyorsa, bu cisim hareketsiz durur veya sabit hızla düz çizgide hareket eder. (İnertia Kanunu)
  • Bir cisim üzerine etki eden net kuvvet, cismin kütlesine ve hareketin yönüne bağlı olarak cismin ivmesini değiştirir. F = m * a formülü ile ifade edilir. (Kuvvet ve İvme Kanunu)
  • Bir cisim üzerine etki eden her eylem, aynı büyüklükte fakat zıt yönlü bir tepkiye neden olur. (Eylem ve Tepki Kanunu)

Bu üç temel kanun, klasik mekanikte cisimlerin hareketini açıklamak için kullanılır ve fizik biliminin temel taşlarından birini oluşturur.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.