NH₃ ve BH₃ moleküllerinin atom sayıları aynı olmasına rağmen molekül geometrilerinin farklı olmasının sebebini açıklayınız

NH₃ ve BH₃ moleküllerinin atom sayıları aynı olmasına rağmen molekül geometrilerinin farklı olmasının sebebini açıklayınız
NH₃ ve BH₃ moleküllerinin atom sayıları aynı olmasına rağmen molekül geometrilerinin farklı olmasının sebebini açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : NH₃ ve BH₃ moleküllerinin atom sayıları aynı olmasına rağmen molekül geometrilerinin farklı olmasının sebebini açıklayınız

Ödev cevabı kısaca : NH3 molekülünde merkez atom üzerinde bulunan ortalanmamış elektron çifti bağ elektronlarını iterek molekülü polarlaştırır ve üçgen piramit geometri oluşturur. BH3 molekülünde merkez atomda ortalanmamış elektron çifti olmadığından molekül geometrisi düzlem üçgen olur.

NH₃ (amonyak) ve BH₃ (boran) molekülleri, aynı atom sayısına sahip olmalarına rağmen, molekül geometrileri VSEPR teorisine (Valence Shell Electron Pair Repulsion - Değerlik Kabuk Elektron Çifti İtenleme) dayanarak farklıdır. Bu farklılık, merkez atom etrafındaki bağ çiftleri ve serbest çiftlerin düzenlenmesiyle ilgilidir.

NH₃ molekülünde, azot atomu merkez atomudur ve üç adet hidrojen atomu ile tek bağ yapar. Aynı zamanda bir serbest çift içerir. VSEPR teorisine göre, bu elektron çifti ve bağ çiftleri, merkez azot atomunu etrafında bir trigonal piramit şeklinde düzenler. Bu, NH₃'ün molekül geometrisini trigonal piramidal yapar.

BH₃ molekülünde ise, boron atomu merkez atomudur ve üç adet hidrojen atomu ile tek bağ yapar. Ancak, boron azot gibi serbest çift içermez. VSEPR teorisine göre, bu durumda elektron çiftleri olmadığı için, boron atomunun etrafındaki hidrojen atomları bir düzlemde düzenlenir. Bu, BH₃'ün molekül geometrisini trigonal planar yapar.

Bu nedenle, NH₃ ve BH₃ molekülleri, benzer atom sayılarına rağmen farklı molekül geometrilerine sahiptirler.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.