Nikel, şeker, kum ve tuzdan oluşan karışımı ayırmak için sırasıyla hangi ayırma yöntemleri kullanılmalıdır

Nikel, şeker, kum ve tuzdan oluşan karışımı ayırmak için sırasıyla hangi ayırma yöntemleri kullanılmalıdır
Nikel, şeker, kum ve tuzdan oluşan karışımı ayırmak için sırasıyla hangi ayırma yöntemleri kullanılmalıdır, yazınız (Yardımcı olarak istenen basamakta su kullanılabilir.)

Karışımlar fiziksel çözünürlüğünden kurtulmak için birkaç ayırma şekli ile çözünerek en saf hallerine getirilirler. Bunlar;

Süzme ile ayırma, eleme yöntemi ile ayırma, mıknatıs ile ayırma yöntemi, yüzdürme yöntemi ayırma, hunisi ile ayırma yöntemi, buharlaşma yöntemi ve damıtma yöntemidir.

Süzme ile ayırma: Katı-sıvı karışımların ayrılmasında kullanılır.
Eleme yöntemi ile ayırma: Farklı tanecik boyutlarında bulunan katı-katı karışımları ayırmada kullanılır.
Mıknatıs ile ayırma yöntemi: Manyetik halde bulunan madde ile-manyetik olmayan ikinci bir madde ile birbirinden ayırmak için kullanılır.

Yüzdürme yöntemi: Fark öz kütlelere sahip olan ve yüzdürülen sıvı içerisinde çözünmeyen iki farklı çözeltiyi ayırmada kullanılır.
Ayırma Hunisi ile ayırma: Birbirini çözemeyen ve öz kütleleri farklı olan iki maddeyi ayırmak için kullanılır.

Buharlaştırma yöntemi: Sıvı içerisinde çözünmüş halde bulunan katı ve sıvı iki maddeyi ayırmada kullanılır.
Damıtma yöntemi: Birbirini çözen ve kaynama noktaları farklı olan sıvı iki maddeyi ayırmak için kullanılır.

Öncelikle mıknatıs ile nikeli ayırmalıyız çünkü manyetik bir maddedir. Kumu süzme yöntemi ile ayırırız. Son eleme yöntemi ile şeker ve tuzu ayırırız.
Örneğin tuz-şeker karışımını ayırmak için önce suya atılarak çözünmeleri sağlanır. Sıcakta daha iyi çözündükleri için karışım iyice ısıtılır. Daha sonra soğutmaya başladığımızda, sıcaklık düştükçe çözünürlükleri azalacak ve kristal olarak çökmeye başlayacaklar. Önce şeker, daha sonra da tuz kristal olarak çöker.

122
101
122
2
7
1
122
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.