Nisâ Suresi hakkında kısa bilgiler

Nisâ Suresi hakkında kısa bilgiler
Nisâ Suresi hakkında kısa bilgiler, Nisa suresinin konusu nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nisa Suresi 69. ayet, Kim Allah’a ve Peygamber’e itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salih kişilerle beraberdirler; bunlar ne güzel arkadaşlardır!

Ayetin Kısa Tefsiri
Kim Allah’a ve peygambere itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salih kişilerle beraberdirler; “Allah’a itaat”, “O’nun Kur’an-ı Kerim’de ve elçisinin tebliğ mahiyetindeki söz ve davranışlarında ortaya çıkan emir ve iradesine uymak” demektir. Resulullah’a itaat, öncelikle tebliğ ettiği Kur’an’a ve vahye dayalı sünnete uymaktır. “Allah ve Resulüne itaat edenler”, içindeki şek ve şüpheleri bırakarak Allah (c.c.) ve Resulünün hükümlerine gönül hoşnutluğu içinde teslim olanlar kendilerine lütuf kimselerle beraberdirler. Allah Teâlâ “nimet verilen kimseleri” bu ayette dört kısma ayırıyor:
1) Peygamberler: Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını eksiksiz olarak tebliğ eden ve yaşayışlarıyla örnek olan kişilerdir.
2) Sıddıklar: “Sıddık” doğru ve âdil olan kimsedir; her zaman doğruluk ve hak üzere olan, bütün işlerinde hakkı koruyan ve doğru olan, tüm kalbiyle her zaman hakkın ve adaletin yanında yer alan, hiçbir zayıflık göstermeksizin tüm haksızlıklara karşı çıkan kimsedir.
3) Şehitler: “Şehit” kelimesinin sözlük anlamı bir şeye şahit olan “tanık”tır. Hayatının her yönünde onu uygulayarak imana şahitlik (tanıklık) eden kişi şehittir. Allah (c.c.) yolunda öldürülen kişiye de “şehit” denir, çünkü o Allah (c.c.) için isteyerek ölümü seçer. Doğru olduğuna inandığı şey için hayatını feda etmesi, imanındaki ihlasın bir göstergesidir. Herhangi bir şey hakkında doğrudur demesinin, o şeyin gerçekten doğru olduğuna yeter delil teşkil ettiği kimseler de şehittir.
4) Salih kişiler: “Salih” inancında, niyetinde, sözlerinde ve hareketlerinde doğru olan ve hayatının her yönünde doğruluğu benimseyen kimsedir.

Nisâ Suresi Hakkında Bilgiler:

  • Kur’an-ı Kerim’in dördüncü suresidir.
  • Medine’de inmiştir (nazil olmuştur) yani Medeni suredir.
  • Nisa suresi, Uhud savaşının peşinden başlayarak hicrî sekizinci seneye kadar uzanan bir zaman zarfında bölüm bölüm nazil olmuştur.
  • Yüz yetmiş altı ayettir.
  • Adını, kadınların ekonomik ve sosyal haklarıyla ilgili birçok konuyu ele aldığı için ‘kadınlar’ anlamına gelen ‘nisâ’ kelimesinden almıştır.
  • Bakara suresinden sonra Kur’an’ın en uzun suresidir.

Konuları: Surenin başında Allah’ın (c.c.) hakları, bütün insanlığın kardeşliği, çocuklara, kadınlara, yetimlere merhamet ve şefkat gösterme ve haklarının verilmesi, mallarının korunması, evlenme ve miras gibi hususlarla ilgili emirler ve hükümler ile başlamış, surenin sonu da bu konularla bitmiştir. Surenin orta kısmında da aile terbiyesinden başlaması lazım gelen temizlik, namaz, cihat, amirlere itaat gibi emirleri ve yükümlülükleri kapsamıştır. Bütün bunlar, insanın yaratılışı ile ilgili ve terbiye esasına dayalı bulunduğundan dolayı sure: “Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının...” hitabı ile başlamış ve bu konularda kadının ve kadınlığın pek önemli bir yeri bulunmasından dolayı da ilk ayetinden itibaren kadının yaratılışına ve şerefine dikkat çekilmiş, ismine de “Kadınlar Suresi” denilmiştir

52
205
321
10
11
6
23
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.