Nötralleşme tepkimelerinin sonucunda ne tür maddeler oluşur

Nötralleşme tepkimelerinin sonucunda ne tür maddeler oluşur
Nötralleşme tepkimelerinin sonucunda ne tür maddeler oluşur, nötralleşme tepkimesi nedir, nötralleşme tepkimesi örnekleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asit ve bazın kimyasal olarak birlşerek tuz ve su açığa çıkması nötralleşme olarak adlandırılmaktadır. İyonik bağlı bileşiklerim büyük bir kısmı kimyasal yapıda olan tuzlardır. Bunlara örnek olarak CaCO3, K2SO4 ve MgCl2 örnek olarak verilebilir.

Nötralleşme tepkimesi nedir

Asitler ile bazların bir tepkimeye girmesi nötralleşme olarak isimlendirilir. Asit maddeler suya H+ iyonu verirken, bazlar ise OH- iyonu vermektedir. Bu iyonlardan biri artı diğeri ise eksi yüklüdür. Asitlerin ve bazların tepkimeye girmesi ile bu artı ve eksi iyonlar birbirlerinin etkisini yok eder. Böylece çözeltinin nötrleşmesini sağlarlar.

Bu şekilde meydana gelen olayla nötrleşme olarak isimlendirilmektedir. Nötrleşme olayının ardından tuz ve su açığa çıkmaktadır. H+ ve OH- iyonlarının bir araya gelmesi suyun oluşumunu sağlamaktadır.

Ancak her asit ile bazın tepkimeye girmesi sonucunda su oluşacağı söylenemez. Asitte bulunan hidrojen iyonu ile bazdaki hidroksit iyonu birleşirse o zaman su açığa çıkar. Bu da nötralleşme tepkimesi olarak bilinir.

Asitler ile bazların tepkimeye girerek tuz ve su oluşturması nötralleşme olarak bilinmektedir. Bu birleşme de tam nötralleşme olması halinde pH değeri 7 olmaktadır.

Nötralleşme tepkimesi örnekleri nelerdir

HCl + NaOH → NaCl + H2O
Bu tepkimede HCl asidi suya H+ iyonu verir. NaOH bazı ise OH- iyonu vermektedir. Na ile Cl iyonları ise NaCl isimli tuzun oluşmasını sağlamaktadır. H+ ve OH- iyonları su meydana getirir ve bunun sonucunda da nötrleşme meydana gelir.

CH3COOH + NaOH → CH3COONa + H2O
burada CH3COOG asetik asit olarak bilinir. NaOH ise sodyum hidroksittir. Bu tepkime sonucunda CH3COONa sodyum asetat tuzu oluşmaktadır. H2O ise sudur.

153
54
63
53
53
53
58
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.