Nüfus dağılışına etki eden beşeri faktörler

Nüfus dağılışına etki eden beşeri faktörler
Nüfus dağılışına etki eden beşeri faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Beşerî faktörler denildiğinde; aklımıza ulaşım, sanayi, ticaret, turizm ve eğitim gibi faktörler gelmektedir. Bu faktörlerin öne çıkan özelliği aynı zamanda o sahadaki nüfus yapısını doğrudan etkilemesidir. Özellikle ulaşım ağının gelişmesi diğer faktörlerin de gelişmesine fırsat verir.

Dubai, Hawaii, Kanarya Adaları, Maldivler gibi güzel sahillerin bulunduğu yerlerde turizm canlı olması nüfusun yaz aylarında artmasının tek nedenidir. Ülkemizde ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Datça, Çeşme gibi sahillerde yaz mevsiminde nüfusun arttığı gözlenir.

Özetleyecek olursak doğal faktörler ve beşerî faktörler birbiri ile etkileşim hâlindedir. Bu unsurların geliştiği yerlerde nüfus yoğunluğu artar ve toplu yerleşmeler görülür. Bazı durumlarda doğadaki olumsuz koşullar farklı bir ekonomik faaliyetin gelişmesi ile avantaj hâline gelebilir. Örneğin İsviçre'deki Alp Dağları, ülkedeki iklimin sert geçmesine uzun süren kar yağışlarına neden olur ancak bu durum İsviçre'de kış sporlarının gelişmesine de büyük katkı sağlamıştır.

3
2
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.