Nüfus dağılışına etki eden doğal faktörler

Nüfus dağılışına etki eden doğal faktörler
Nüfus dağılışına etki eden doğal faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

a. İklim koşulları: Sıcaklık ve yağış koşulları nüfusun genel dağılışına doğrudan etki eden faktörlerdir. Sıcaklık ve yağışın müsait olduğu coğrafi mekânlarda canlı sayısı çoğalırken, sıcaklığın düştüğü ya da çok yükseldiği sahalarda nüfus ciddi oranda azalır.

b. Yeryüzü şekilleri: Yer şekilleri iç kuvvetler tarafından ortaya çıkan yapılardır. Bu yapılar dış kuvvetlerce yontularak birbirinden farklı yer şekillerini oluştururlar. Dağlar, platolar, ovalar ve vadiler örnek olarak verilebiliriz.

c . Kara ve denizlerin oranı: Karalar ve denizlerin oranı dünya genelinde eşit bir şekilde dağılmamıştır. Kuzey yarım kürede karaların oranı denizlere göre daha fazladır. Bu durum Kuzey yarım kürede nüfusun sayıca çok olmasına neden olmuştur.

ç. Verimli tarım alanları: Akarsuların vadi tabanları ile denize döküldüğü delta alanları ve volkanik arazilerdeki toprakların verimli olması nüfusun bu alanda toplanmasına zemin hazırlar.

d. Maden alanları: Maden ocakları iş imkânlarının çok olduğu yerlerdir. Bu sahalarda nüfus ve yerleşme yoğunluğu çevresine göre daha fazladır. Örneğin Zonguldak taşkömürü yatakları sebebiyle nüfusun sık olduğu önemli bir Karadeniz şehridir.

e. Bitki örtüsü: Orman, doğal kaynaklar arasında yer alan ve birçok sektörün hammaddesi olarak kullanılır ancak bu alanları nüfus ve yerleşme coğrafyası açısından değerlendirildiğinde ormanların gür olması yerleşmeyi zorlaştırdığı için nüfus yapısı seyrektir.

17
2
19
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.