Nüfus piramitlerinin temel özellikleri nelerdir

Nüfus piramitlerinin temel özellikleri nelerdir
Nüfus piramitleri nedir, nüfus piramitlerinin temel özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nüfusun yaş durumuna bakılarak oluşturulan grafiklere nüfus piramitleri denir. Nüfus piramitleri uzun çubuklar ile gösterilebildiği gibi çizgisel olarak da gösterilir. Her ülkenin nüfusunun yaş yapısı birbirinden farklıdır. Gelişmişlik düzeyi ve uygulanan nüfus politikaları doğum oranlarını etkilediği için nüfus piramitleri de farklı özelliklere sahip olarak karşımıza çıkar.

Kenarları İçe Çökük Nüfus Piramidi
İç bükey üçgene benzeyen bu piramide bakıldığında tabanının geniş, üst kısmının ise oldukça dar olduğu görülür. Gelişmişlik seviyesinin düşük olduğu ülkelerde doğum oranının fazla olması genç nüfusun sayısında artış meydana getirir. Sağlık koşullarının iyi olmaması çalışma çağındaki aktif nüfus ve yaşlı nüfusun sayıca az olmasına neden olur. Afrika kıtasındaki pek çok ülkenin nüfus piramidi bu şekilde çıkmaktadır. Ortalama yaşam süresi kısa ve kentleşme oranı azdır.

Düzgün Üçgen Şekilli Nüfus Piramidi
Eşkenar üçgene benzeyen bu piramidin tabanı birinci piramide göre daha dardır. Daha çok yeni gelişmeye başlayan ülkelerin piramidine bu şekildedir. Doğum oranı yüksektir ve genç nüfusu fazladır. Sağlık hizmetlerinin yetersiz olması ölüm oranlarının yüksek olmasında önemli rol oynar. Nijerya, Kenya, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerin piramitlerini örnek olarak verebiliriz.

Arı Kovanı Şekilli Nüfus Piramidi
Doğum ve ölüm oranlarının düşük olduğu gelişmiş ülkelerin piramidinin şekli arı kovanına benzer. Bu piramidin tabanı dar ortası ve üst kısmı geniştir. Gelişmişlik seviyesi 1. ve 2. ülkelere göre daha yüksektir ve ortalama yaşam süresi uzundur. Sanayileşme, kentleşme, okullaşma oranları yüksek olup nüfusun büyük bir kısmı kentlerde yaşmaktadır. Hizmet sektörü gelişmiştir.

Çan Şekilli Nüfus Piramidi
Çan şekline benzeyen bu piramit, doğum oranlarının son yıllarda arttığını gösterir. İtalya, Almanya, Danimarka ve ABD'nin nüfus piramitlerini örnek olarak verebiliriz.

Asimetrik Kenarlı Nüfus Piramidi
Bu piramitte gelişmiş ülkelere aittir ancak diğerlerinden farkı doğum oranlarının az olmasıdır. Genç nüfus az olduğu için piramidin tabanı dar, orta kısmı yani çalışma çağındaki nüfusu gösteren aralık geniştir. Japonya bu duruma verilebilecek en iyi örnektir. Ortalama yaşam süresi fazladır ve gelişmişlik düzeyi yüksektir.

1
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.