Nüfus politikalarının etkileri ve sonuçları

Nüfus politikalarının etkileri ve sonuçları
Nüfus politikalarının etkileri ve sonuçları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile izledikleri nüfus politikaları yakından ilgilidir. Yukarıda verdiğimiz örneklerde de görüldüğü gibi ekonomik anlamda geri kalmış ülkelerde nüfus artış hızı yüksektir. Sanayinin de gelişmediği bu ülkelerde nüfusa iş gücü anlamında ihtiyaç vardır. Fakat aşırı nüfusa, sınırlı zenginlik kaynakları cevap veremediği için de kalkınma hızı yavaşlamakta, kişi başına düşen millî gelir azalmakta, ülkede fakirlik baş göstermektedir.

Gelişmiş ülkelerde ise eğitim seviyesi ve yaşam standardı yüksektir. Sanayileşmenin yoğun, kişi başına düşen millî gelirin yüksek olduğu bu ülkelerde sayısal çoğunluktan çok nitelikli insan gücüne önem verilmektedir. Bu ülkelerde doğum oranları da çok düşük olduğundan nüfus artış hızları yavaştır. Bu durum genç nüfusun azalmasına yaşlı nüfusun artmasına neden olmakta, iş gücünü dış ülkelerden aldıkları insan gücüyle karşılamaktadırlar. Bu ülkelerde çocuk yapmak isteyen aileler maddi anlamda desteklenmekte ve ailelere teşvikler sunulmaktadır. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere nüfus artışı hızı, gelişmemiş ülkeler için yük teşkil ederken, gelişmiş ülkeler için olumlu bir gelişmedir

0
76
0
0
2
2
89
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.