Nüfus ve yerleşmeyi etkileyen faktörler nelerdir

Nüfus ve yerleşmeyi etkileyen faktörler nelerdir
Nüfus ve yerleşmeyi etkileyen faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nüfusu etkileyen faktörler; iklim, bitki örtüsü, yer şekilleri, su kaynakları, sanayi, tarım, ulaşım, yeraltı kaynakları, sosyal kültürel etkinlikler gibi durumlar nüfus yoğunluğunu etkileyen durumlardır.

İklim; iklimin yaşanabilir seviyelerde olması nüfus yoğunluğunu doğrudan etkileyen durumlardan bir tanesidir. Dünya üzerinde kutuplar ve çöller iklim durumunun olumsuz olmasından dolayı nüfusun en az olduğu yerlerdir.

Yer şekilleri: yer şekilleri ve nüfusu doğrudan etkileyen diğer bir faktördür. Özellikle dağlık bölgelerin yerleşmenin az olması yer şekillerinden kaynaklanmaktadır

Bitki örtüsü: bitki örtüsü bölgedeki ekonomik faaliyeti doğrudan etkiler. Bitki örtüsünün zayıf olduğu yerlerde yerleşim azdır.

Su kaynakları: insanlık tarihinin en önemli yerleşim yerleri su kaynaklarının çevresinde kurulmuştur. Günümüzde de su kaynaklarına yakınlık yerleşmeyi etkileyen faktörler arasındadır.

Sanayi: sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerde yerleşimde yoğundur.

Tarım: tarım faaliyetleri insanlık tarihi kadar eskidir. Tarım faaliyetlerinin uygulanabilmesi yerleşim yerlerinin de belirlenmesini sağlar.

Ulaşım: özellikle modern insanın gelişen dünyaya ayak uydurabilmesi için ulaşım etkinliklerinin gelişmiş olması gerekmektedir. Bu sebeple ulaşım ağlarının gelişmiş olduğu yerler yerleşim için uygun olan yerlerdir.

Yeraltı kaynakları: bazı bölgelerde tarım faaliyetlerinin yapılamaması, sanayi kuruluşlarının bölgede çok aktif olmaması gibi durumlar söz konusu olabilir. Böyle durumlarda yer altı kaynaklarının bulunması bölgede nüfus yerleşmesini etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkar.

Sosyal kültürel etkinlikler: gelişen dünyada insanlar sosyal kültürel etkinliklere önem verir hale gelmiştir. Sosyal kültürel etkinliklere katılabilecekleri büyükşehirler insanların yerleşiminin yapıldığı yerler arasında karşımıza çıkmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.