Nüfusun dağılışını etkileyen doğal ve beşeri faktörler nelerdir

Nüfusun dağılışını etkileyen doğal ve beşeri faktörler nelerdir
Nüfusun dağılışını etkileyen doğal ve beşeri faktörler nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Nüfusun dağılışını etkileyen doğal ve beşeri faktörler nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Nüfusun dağılışını etkileyen doğal faktörler arasında iklim, su kaynakları, toprak verimliliği ve arazi yapısı yer alırken, beşeri faktörler arasında ise ekonomik fırsatlar, iş imkanları, altyapı olanakları, göç ve yerleşim politikaları gibi etmenler önemlidir. Bu faktörler bir araya geldiğinde, nüfusun yoğunlaştığı veya seyrekleştiği bölgeler ortaya çıkar. Örneğin, verimli tarım alanlarına ve sanayi merkezlerine yakın olan bölgeler genellikle yoğun nüfuslu olabilir.

Doğal Faktörler

İklim: Yağış ve sıcaklık şartlarının insan yaşamına ve faaliyetlerine uygun olduğu alanlarda nüfus daha yoğundur. Çok yağışlı ve bataklık alanlar ile çok kurak alanlarda nüfus ya çok azdır ya da yoktur. Aynı şekilde çok soğuk ve çok sıcak yerler de nüfuslanma açısından uygun değildir.

Su Kaynakları: Su, insan yaşamı ve tarımsal faaliyetler açısından hayati öneme sahiptir. İlk yerleşme alanları genellikle akarsu kenarları boyunca konumlanmıştır. Günümüzde de su kaynaklarının elverişli olduğu yerlerde nüfus daha yoğundur.

Yer Şekilleri ve Yükselti: Dünya nüfusunun %90'ı ova ve plato gibi uygun düzlüklerde yoğunlaşmıştır. Engebe ve eğimin fazla olduğu yerlerde nüfus seyrektir. Ekvatoral bölge dışında insanlar yeryüzünün alçak kesimlerinde daha fazla yerleşmiştir.

Toprak: Verimli alüvyal ovalar dünyada nüfusun toplandığı alanlar olmuştur. Bunun yanında çorak veya bataklık topraklarda nüfus daha seyrektir.

Yer Altı Kaynakları: Önemli maden yataklarının bulunduğu yerler, yeni iş alanlarının doğması nedeniyle zamanla yoğun nüfuslanmıştır.

Beşerî Faktörler

İş İmkânları: İnsanlar yaşamlarını sürdürebilecekleri geliri elde edebilecek iş imkânlarının fazla olduğu yerlerde yaşamayı tercih etmiştir ve bu alanlar yoğun nüfuslanmıştır.

Sanayi ve Teknoloji: Sanayi Devrimi'yle başlayan sanayileşme ve sonrasında gelişen teknolojiler, yeni iş alanları oluşturmuştur. Sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu yerler yaşam alanı olarak daha fazla tercih edilmiştir.

Göçler: İnsanların çeşitli sebeplerle gerçekleştirdiği göçler nüfusun dağılışında oldukça etkilidir. Hem ülkeler ve kıtalar arası gerçekleşen büyük göçler hem de ülke içindeki göçler, nüfusun dağılışını önemli ölçüde etkilemiştir.

Tarihî ve Dinî Faktörler: İlk çağlardan itibaren yerleşim alanı konumundaki alanlar, genel olarak yoğun nüfuslu iken sonradan oluşan yerleşme alanları daha seyrek nüfusludur. Yönetim merkezi olarak belirlenen ya da dinî fonksiyonu olan bölgeler de genellikle yoğun nüfusludur.

Turizm: Dünya üzerinde turizm potansiyeli öne çıkan alanlar, farklı iş imkânları ve ticari faaliyetlerin gelişimine paralel olarak, genel anlamda yoğun nüfuslanmıştır.

3
0
2
0
2
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.