Nükleer enerjinin olumlu yönleri ve riskleri nelerdir

Nükleer enerjinin olumlu yönleri ve riskleri nelerdir
Nükleer enerjinin olumlu yönleri ve riskleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nükleer enerji en basit tabiri ile atom çekirdeğinin içerisinde tutulan atom enerjisine verilen addır. Nükleer enerjinin çalışma prensibi kısaca şöyle açıklanabilir.

Nükleer enerji Fisyon ve Füzyon olarak iki etkileşim sonucu ortaya çıkar. Fisyon kısmında atomlar birbirinden ayrılırlar. Bu da etkileşimler arası enerjiyi serbest hale getirir.

Nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılan uranyum maddesi etkileşim anında nötron ve proton yayar. Nötronun uranyum atomu ile çarpışmasına müteakip uranyum atomunda bölünme gerçekleşir.

Bu bölünme yüksek derecede ısı ve radyasyon enerjisini ortaya çıkarır. Tepkime ile beraber yayılan nötronlar farklı uranyum çekirdeklerine temas etmesi ile birlikte zincirleme işlemi başlamış olur.

Bu zincirleme işleminin ardından ısı nükleer santral reaktörlerinde kontrol altında tutulur. Fisyon tepkimesinde ortaya çıkan enerjinin miktarı çok büyüktür.

Çıkan yüksek ısı santral türbinine yönlendirilir ve bu enerji türbinin dönmesi sağlar. Oluşan manyetik alanda enerji üretimi sağlanır. Füzyon tepkimesi ise iki veyahut daha fazla atom çekirdeklerinin çok yüksek hızda birbirleri ile çarpışmasıdır. Bu yöntem yeni atom çekirdekleri oluşturmak için kullanılır.

Bu çarpışma atom çekirdeklerinin enerji fotonlarına dönüştürmek amacı ile kullanılmaktadır. Bu yöntemler sayesinde nükleer enerji oluşumu süreci tamamlanır.

Nükleer enerjinin yararları nelerdir

  • Fosil yakıtlara bazla üretimi çok daha ekonomiktir.
  • Yılın her döneminde aynı kapasitede üretim mümkündür. Mevsimden ve çevre olaylarından etkilenmez. Her zaman tam kapasite çalışma imkânı vardır.
  • Hammadde olarak fosil yakıtlara göre daha avantajlıdır.
  • Üretim konusunda diğer santrallere göre daha fazla enerji üretir.
  • Daha az bir kurulum alanında daha fazla enerji üretimi sağlar.

Nükleer enerjinin zararları nelerdir

  • Santralin radyoaktif atıkları insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Olası bir nükleer kazada insan yaşamını yıkıcı etkileri vardır.
  • Nükleer enerji santralleri havaya belirli bir miktarda göz ardı edilebilecek düzeyde karbondioksit salınımı yapar.
  • Olası sızmalarda su ve çevre kaynakları kirlenir.

145
7
9
4
5
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum