Obruk nedir, nasıl oluşur

Obruk nedir, nasıl oluşur
Obruk nedir, nasıl oluşur, obruk oluşumu nasıl gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Obruk: Obruklar, karstik mağaraların tavanlarının çökmesiyle meydana gelen doğal kuyulardır. Derinlikleri bazen 100 metreyi aşan bu çanakların bazıları göl hâlindedir.

Obruk yer üstünde oluşan derin çukurlara denilmektedir. Obruk oluşumunu tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. Birden fazla faktörün bir araya gelmesi ile birlikte obruk meydana gelebilir. Obruk doğal bir oluşum olarak da bilinir. Daha çok mağaralarda görülmektedir. Obruk çöküntü olarak da adlandırılır.

Obruk nasıl oluşur

Obruk oluşumunu tetikleyen faktörler bulunmaktadır. İlk olarak yer altı suları karbondioksit ile birlikte karışır. Bunun sonucunda da karbonik asit meydana gelir. Karbonik asit ise kireç taşı ile birlikte yoğun bir toprak ile karışımı meydana getirir. Bunun sonucunda da mağaralar yani obruklar meydana gelmektedir. Mağaralara da doğal bir obruk olarak lanse edilmektedir.

Obruk oluşumu nasıl gerçekleşir

Yer altında karst çukurları bulunmaktadır. Bu karstik çukurlar çözünmeye uğrar. Bunun sonucunda obruk meydana gelmektedir. Obruğun derinliği karstik çukurlarının çökme derecesi ile doğrudan bağlantılıdır. Yer altı suları karbondioksit ile birleşir ve bir karbonik asit oluşur. Bunun sonucunda da oluşan karbonik aside bağlı olarak derinliği belirlenir. Bir obruk 50 metre de olabilir 100 metre de. Obruk oluşumu bundan dolayı farklılık gösterildiği bilinmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.