Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Cevapları

Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Cevapları
4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Sayfa 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Sayfa 232 Cevapları

HAZIRLIK

1. Hangi bilim dallarına ilgi duyuyorsunuz? Neden?

Astronomi ile ilgileniyorum. Çünkü uzaya meraklıyım.

2. Bilim insanı olmak ister miydiniz? Neden?

Evet isterdim. Bilim insanı olarak insanlara daha çok fayda sağlayabileceğimi düşünüyorum.

3. Hangi bilim insanı hakkında araştırma yaptınız? Araştırmanız sonucunda bu bilim insanı hakkında neler öğrendiniz?

Oktay Sinanoğlu 25 Şubat 1935’te İtalya’da doğmuştur. 19 Nisan 2015 tarihinde Amerika’da vefat etmiştir. Kimyager, moleküler biyofizikçi ve biyokimyagerdir. Bilim alanında yaptığı çalışmalar ve Türkçe hakkındaki görüşleri ile tanınır.

1953 yılında TED Ankara Yenişehir Lisesi’nden birincilikle mezun olmuş, 1953 yılında okul bursu ile ABD’ye gitmiştir. 1956 yılında Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden kimya mühendisi olarak mezun olmuştur. 1957’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamlamış, 1960 yılında Berkeley’de kuramsal kimya alanında doktorasını tamamlamıştır. 1963 tarihinde kimya alanında tam profesörlük unvanı almış, 20. yüzyılda Yale Üniversitesi’nde “tam profesörlük” unvanını en genç yaşta kazanan öğretim üyesi olmuştur.

“Atom ve moleküllerin çok-elektron teorisi” (1961), “Çözgeniter kuramı” (1964), “Kimyasal tepkime mekanizmaları kuramı” (1974), “Mikrotermodinamik”(1981) ve “Değerlik kabuğu etkileşim kuramı” (1983) çalışmalarını gerçekleştirmiştir. 1988’de “Sinanoğlu indirgemesi” olarak adlandırılan yöntemini yayınlamıştır.

Türkiye’de de kuramsal kimya bölümünü kurmuştur. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde eğitimin Türkçe olması için uğraş vermiştir fakat başaramamıştır. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek, Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmiştir. 1976’da Japonya’ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderilmiş, Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır.

250 kadar uluslararası bilimsel yayını, bilim kuramları, çeşitli dillere çevrilmiş kitapları vardır. Türkiye’de de Türkçe pek çok yayın yapmıştır. Değişik ülkelerde iki kez Nobel’e aday gösterilmiştir.

Eserlerinden Bazıları:

  • Göçmen Hamamı
  • 2050’ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi
  • İlerisi için Türkçe Giderse Türkiye Gider
  • Bye  Bye Türkçe / Bir Nev-York Rüyası
  • Büyük Uyanış
  • Hedef Türkiye
  • Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin
  • Yeni Bilim Ufukları 1
  • Yeni Bilim Ufukları 2 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması
  • Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Örgüsü Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular

Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Sayfa 235 Cevapları

1. ETKİNLİK

Aşağıda metinden alınan bazı kelimeler verilmiştir. Kelimeleri bulmaca içinde belirginleştirdikten sonra bunların anlamlarını tahmin edip yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri cümle içerisinde kullanarak cümleleri defterinize yazınız.

laboratuvar: Ayrıştırma, birleştirme yoluyla bir sonuca ulaşmak veya teşhis koymak için çeşitli araçlar kullanılarak tıp, eczacılık, fizik, kimya gibi bilim dallarıyla ilgili araştırmaların, deneylerin yapıldığı özel donanımlı yer

yetenek: Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidat, kabiliyet, kudret

heves: İstek, eğilim, arzu, şevk

deney: Bilimsel bir gerçeği göstermek, bir yasayı doğrulamak, bir varsayımı kanıtlamak amacıyla yapılan işlem, tecrübe

burs: Bir öğrencinin öğrenimini sürdürebilmesi veya bir kimsenin bilgi ve görgüsünü artırması için belli bir süre devlet veya özel kuruluşlarca ödenen aylık para

uranyum: Atom numarası 92, atom ağırlığı 238,03, yoğunluğu 18,7 olan, 1800 °C’ye doğru eriyen, demir görünüşünde, nükleer enerji elde etmede kullanılan bir element

element: Kimyasal yöntemlerle ayrıştırılamayan veya bileşim yoluyla elde edilemeyen madde

Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Sayfa 236 Cevapları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

• Maria ve babası, neden lise müdürüyle konuşmaya gidiyorlar?

Cevap: Maria’yı okula yazdırabilmek için gidiyorlar.

• Maria, okulun ilk günlerinde neden bayılıyor?

Cevap: Açlıktan bayılıyor.

• Maria, liseyi hangi derece ile bitiriyor?

Cevap: Birincilik ile bitiriyor.

• Maria’nın üniversiteye gitmesi için kim burs veriyor?

Cevap: Devlet veriyor.

• Maria ve eşi, laboratuvarlarını neden baraka içine kuruyorlar?

Cevap: Çalıştıkları üniversite onlara çalışmaları için laboratuvar vermediği için.

• Maria’nın bulduğu element hangi amaçlar için kullanılıyor?

Cevap: Hastalıkların iyileşmesinde ve ilaç yapımında kullanılıyor.

• Marie Curie’nin birçok olumsuzluk karşısında pes etmemesinin nedeni nedir? Siz onun yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız?

Cevap: İstediklerine ulaşma isteğidir.

3. ETKİNLİK

Metnin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.

Marie Curie’nin çocukluğu Marie Curie’nin öğrencilik hayatı 
Marie Curie’nin iyi bir bilim insanı olmak için verdiği mücadeleXMarie Curie’nin ömrünün son yılları 

4. ETKİNLİK

Metnin ana fikri olan ifadeyi işaretleyiniz.

Karşılaştığımız zorluklardan
yılmayıp mücadele etmeye devam etmeliyiz. X
Her insan imkânları
ölçüsünde isteklerini
gerçekleştirebilir.
Önemli işleri başarabilmek
için çevremizdeki insanlardan
yardım almalıyız.
Her insanın kendine özgü
bir yaşam tarzı vardır.

Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Sayfa 237 Cevapları

5. ETKİNLİK

Metinle ilgili aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerin metnin hangi bölümlerini yansıttığını altlarına yazınız.

Marianın babasıyla babasıyla kayıt olmak için okula geldiği bölüm.
Maria'nın Pierre Curie ile birliktelaboratuvardaki çalışmalarını anlatıyor.
Maria ve eşinin yaptığı çalışmalar sonucunda buldukları elementlerin hastaların iyileşmesinde kullanıldığı anlatılıyor.

6. ETKİNLİK

Türk bilim insanı “Canan Dağdeviren” hakkında verilen bilgileri okuyunuz. Dağdeviren’in bilime olan merakının nasıl başladığını ve Marie Curie ile arasındaki benzerlikleri söyleyiniz.

Canan DAĞDEVİREN

İlk ve orta öğrenimini Kocaeli’nde yaptı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamladı. Aynı yıl Fulbright (fulbırayt) Bursu kazanarak Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap; ikincisi ise fizik profesörüyken Erdal İnönü’den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eser.

Cevap: Dağdeviren’in bilime olan merakı babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap ile başlıyor. Her iki bilim insanı da yaptıkları çalışmalar ile insanlara faydalı işler yapmışlardır.

Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Sayfa 238 Cevapları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görseldeki çocukların merdivenlerden kolayca çıkabilmesi için bir makine tasarlayınız. Tasarladığınız makinenin nasıl çalıştığını ve çocuklara nasıl yardımcı olacağını altındaki yazma alanına yazınız.

Tasarladığım makinenin çalışma düzeni:

Tasarladığım makine bir çekme motoru ve düz bir platformdan oluşuyor. Bu makine merdivenlerin korkuluklarına monte ediliyor. Çocuklar bu makinenin platformu üzerine geliyorlar. Düğmeye bastıklarında motor çalışmaya başlıyor ve platformu yukarı ya da aşağı doğru hareket ettiriyor.

8. ETKİNLİK

Marie Curie, hedefine ulaşmak için bir an bile olsun çabalamaktan vazgeçmedi. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek hayallerini gerçekleştirmeyi başardı. Bilim insanlarının öğrenmeye karşı bu kadar istekli olmalarının sebebi sizce ne olabilir? Bu konuda bir konuşma yapınız. Konuşmanıza başlamadan önce bilim insanlarının zorluklar karşısında pes etmemelerinin nedenlerini düşününüz. Ayrıca konuşma esnasında nezaket ifadelerinin kullanımına dikkat ediniz. Konuşma ve dinleme kurallarına uyunuz.

Sevgili arkadaşlar.

Bilim insanları türlü zorlukların üstesinden gelerek hayallerini gerçekleştiriyorlar. Bilim insanlarının öğrenmeye karşı bu kadar istekli olmalarının sebebi başarıya ulaşma ve insanlara faydalı olabilme istekleridir.

İnsanlara faydalı olabilmek, bir insanın yaşayabileceği en üst insani duygudur. Herkes yaptığı işte başarılı olmak ister. Fakat bilim insanlarının başarısı sadece kendisi için, bütün insanlar için de faydalıdır. Bir bilim insanı ne kadar başarılı olursa, insanlara da o kadar faydalı olur.

Bilim insanları bu duyguyu tadabilmek için karşılarına çıkan engeller karşısında pes etmeden, sürekli çalışırlar. Pes etmemek onlara başarı getirir. Gelen başarı da insanların faydasına olur.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Öğrenme ve Marie Curie (Meri Küri) Metni Sayfa 239 Cevapları

9. ETKİNLİK

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), ülkemizdeki bilim insanlarını çeşitli burs ve faaliyetlerle destekleyen bir devlet kurumudur. Aşağıda TÜBİTAK’ın burs başvurusu esnasında istediği belgelerden biri olan özgeçmiş formu verilmiştir. Bilgileri yazarak formu doldurunuz. Formu doldururken anlamadığınız bölümler için öğretmeninizden yardım isteyiniz.

Kendi bilgilerinize göre bu formu siz doldurabilirsiniz.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Beynimizin çalışma düzeni hakkında araştırma yapınız.

Beynimiz nasıl çalışır, vücudumuzun çeşitli noktalarından beynimize saniyede milyonlarca kez sinyal ve ileti gitmektedir. Beyin de bunları nöronlar aracılığıyla değerlendirip, ayrıştırıp, bellekte bulunan eski bilgilerle karşılaştırıp, nöronlar arası yeni bağlantılar kurarak gerçekleştirir. Bu da genel olarak hareket etme, işitme, görme ya da düşünme şeklinde gerçekleşmektedir. Beynimiz nasıl çalışır, sorusunun anlaşılabileceği anlamdaki cevabı genel anlamda bu çalışma sisteminde, döngüsünde gerçekleşmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2543
699
1611
234
360
1231
1636
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum