Oksijen döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir

Oksijen döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir
Oksijen döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir, oksijen üretimi ve tüketimi nasıl olur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Oksijen döngüsünü kısaca tanımlarsak oksijenin atmosferde devirdaim etmesi diyebiliriz. Yani havadaki oksijen asla kaybolmaz. Sürekli canlılar arasında bir devirdaim halindedir. Atmosferdeki oksijen oranı %21 seviyesindedir ve canlılar aldıkları besinleri bu oksijen ile yakarak enerjiye dönüştürürler.

Oksijen, canlılar için yaşamsal öneme sahiptir. Doğada var olan oksijenin bir kısmı atmosferde atomik oksijen (O), bir kısmı moleküler oksijen (O²), bir kısmıda ozon (O³) olarak bulunmaktadır. Canlı solunumu için gerekli olan moleküler oksijen litosferdeki en yaygın element olup, sularda çözünmüş olarak bulunur. Ozon olarak bulunan oksijen ise biyosferi güneşten gelen ultraviyole ışınlarının zararlarından korur. Fotosentez yapan bitkiler karbondioksit (CO²) ve suyu (H²O) kullanarak organik maddeleri üretirken ortama serbest O² verirler. Oksijenin atmosfer içindeki oranı sabittir (% 21). Oksijen sularda çözünmüş olarak bulunur.

Oksijen üretimi;

  • Sularda yaşayan alglerin üretimi,
  • Bitkilerin fotosentez yapması,
  • Volkanik faaliyetler,
  • Karbondioksit su ve mineral oksitlerin oksijen üretmesi,
  • Fotoliz (atmosferdeki suyun oksijen ve hidrojene ayrışması) sonucu gerçekleşir.

Oksijen tüketimi;

  • Hayvanlar ve insanların solunumu,
  • Organik maddelerin oksidasyonu (besin maddelerinin yanması),
  • Petrol, kömür ve diğer yanıcı maddelerin yanması sırasında gerçekleşir.

716
584
649
209
206
228
230
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum