Okyanus akıntıları sıcaklığı nasıl etkilemektedir

Okyanus akıntıları sıcaklığı nasıl etkilemektedir
Okyanus akıntıları sıcaklığı nasıl etkilemektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yeryüzünde sıcaklık dağılışını etkileyen faktörlerden biri olan okyanus akıntıları enlem etkisine bağlı olarak etkisini gösterir, ilk harekete geçtikleri denizlerin sıcaklıklarını, ulaştıkları alanlara taşırlar. Yani kutuplara yakın yerlerden gelen akıntılar sıcaklığı düşürürken Ekvator'a yakın yerlerden gelen akıntılar sıcaklığı yükseltir.

Sıcaklık, dünya genelinde hava olaylarının oluşmasında etkili olmaktadır. dünyanın eksen eğikliği ve kendi ekseni etrafında dönmesi ısı, sıcaklık, basınç gibi fiziksel etkenlerin değişmesinde etkili olmaktadır. Sıcaklık değiştikçe hava olaylarının meydana geliş şekli de değişmektedir. Rüzgarların oluşması, nemin azalması, yağışların gerçekleşmesi sıcaklığa bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Okyanus akıntıları, sıcaklık üzerindeki etkenlerden biridir. Dünyanın soğuk iklim görülen yerlerinde, buzulların olduğu kıyılarda soğuk çözülmeler, sıcak iklim görülen yerlerindeki sıcak çözülmeler ve akıntılar, okyanus akıntılarının devamlı olarak sıcak ve soğuk dengesinde sıcaklığın değişmesinde etkili olmaktadır.

Sıcaklık dengesinin korunması genel olarak bu olaylara bağlıyken temelde ise dünyanın günlük ve yıllık hareketlerine göre değişmektedir.

18
121
6
5
3
3
122
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.