Olay hikâyesi ile durum hikâyesinin farkı nedir

Olay hikâyesi ile durum hikâyesinin farkı nedir
Olay hikâyesi ile durum hikâyesinin farkı nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Olay hikâyesi ile durum hikâyesinin farkı nedir

Ödev cevabı kısaca : Olay hikayesi, karakterlerin ve olayların çatışmalarını ve gelişimini vurgulayan hikayelerdir. Durum hikayesi ise karakterlerin içsel düşünceleri, duygusal deneyimleri ve ilişkilerini odak noktasına alır, olayların sıralaması veya sonuçları daha az önemlidir.

Olay ve durum hikayesi arasındaki farklar

  • Olay hikayelerinde merkezde bir olay varken durum hikayelerinde hayatın herhangi bir bölümünden alınmış bir durum, kesit okuyucuya aktarılır.
  • Olay hikayelerinde anlatım boyunca okuyucuda bir merak ve heyecan duygusu oluşturulmak istenirken durum hikayelerinde daha çok bir duygu oluşturulmak amaçlanır.
  • Olay hikayelerinde “Serim, düğüm ve çözüm” bölümleri bulunurken durum hikayelerinde bu bölümler yoktur.
  • Olay öyküleri belirli bir sonla biterken durumda son okuyucunun hayal gücüne bırakılır.
  • Olay hikayelerinde okuyucu olanı olduğu gibi okur, kendi düşüncesini katmaz fakat durum hikayelerinde okuyucu hikaye sonunda kendi düşüncesini de özellikle katar.
  • Olay hikayelerinde mekanların kişi üzerindeki etkileri üzerinde durulurken durum hikayelerinde mekan önemsenmez.
  • Klasik hikayede olaylar gözlem yoluyla nesnel bir şekilde anlatılırken durum hikayelerinde kişisel duygular ve yorumlar ön plana çıkarılır.

91
28
446
15
12
55
164
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.