Örf ve âdetlerimizde dinin ne gibi etkileri vardır

Örf ve âdetlerimizde dinin ne gibi etkileri vardır
Örf ve âdetlerimizde dinin ne gibi etkileri vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Örf ve adetlerimizde dinin etkisi hakkında konuşmak gerekirse Türk İslam Devleti olarak örf ve adetlerimizde dinin motiflerin yer aldığı ve dinin bize emrettiği ve uymamız gereken konuların olduğu nedeniyle örf ve adetlerimiz dine uygun bir şekilde düzenlendiği kabul edilir.

Örf ve adetlerimizde dinin etkisini örnek vermek gerekir ise anne ve babaya verilen büyük saygı, akrabalık ve komşuluk ilişkileri vatan sevgisi millet sevgisi Cihat anlayışı İslami yayma anlayışı gibi toplumda var olan zekat fitre gibi toplumda toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı arttıran olgular bizlere örf ve adetlerimizde yer alan dinin etkisine en güzel örnekler olarak verilebilir.

Örf ve âdetlerimiz üzerinde dinin etkisini gösteren örnekler

  • Doğarken kulağa ezan okur ve ismi öyle koyarız.
  • Dini isimleri tercih ederiz.
  • Erkek çocuklarını sünnet ederiz.
  • Birşeyi çok beğendiğimiz zaman “maşallah” deriz.
  • Nazardan ve büyüden korkar Allah’a sığınırız.
  • Evlenildiği zaman dini nikah kıyarız.
  • Öldüğümüz zaman defin işlemlerini ve cenaze namazı gibi işlemleri din görevlileri tarafından yapılır.

Örf: Bir toplumda, uygulanagelen, kuşaktan kuşağa iletilen, kültürel değer, alışkanlık ve davranışlardır. Bunlar yazıya geçirilmemiştir. Gelenek diye de isimlendirilir.
Âdet: Bir şeyi eskiden görüldüğü gibi yapma alışkanlığıdır. Görenek diye de isimlendirilir. Örf ve âdetler insanların düşünce, tutum ve davranışlarının pratikleşmiş hâlidir.

Örf ve âdetler toplumsal hayatı düzenleyen yazılı olmayan kurallardır. Toplumsal huzur ve barışın temel şartlarından biri de örf ve âdetlerimize sahip çıkarak yaşatmak ve bizden sonra gelecek kuşaklara aktarmakla olur. Örf ve âdetlerin ortaya çıkmasında din, en etkili faktörlerden biridir. Örneğin, bayramlaşma, selamlaşma, hasta ziyareti, ad koyma, sünnet olma, nişan, evlenme, cenaze merasimi gibi uygulamaların özünde din duygusu vardır.

Ülkemizde örf ve âdetler, dinî kurallarla beraber anılmaktadır. Davetlere icabet etmek, anne ve babaya iyi davranmak, okunan Kur’an-ı Kerim’e ve ezana saygı duymak gibi hem dinî hem de örfi uygulamalar zamanla birbirlerinden ayrılmaz olmuştur. Bu tür uygulamalar kültürümüzün bir öğesi olmakla beraber kaynağını dinden almaktadır. Dinimiz, kendi temel yapısına aykırı olmayan örf ve âdetleri reddetmemiştir ancak İslam’da yeri olmayan kan davası gütmeyi, kızları evlendirirken başlık parası istemeyi, türbelere veya ağaçlara çaput bağlamayı yasaklamıştır

6713
6685
3002
2705
1678
1753
4102
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.