Örf ve âdetlerin dinle ilişkisi nedir

Örf ve âdetlerin dinle ilişkisi nedir
Örf ve âdetlerin dinle ilişkisi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Örf ve âdet terimleri, İslam hukukunda eş anlamlı olarak kullanılırlar. Örf, Kur’an ve Sünnette, aklın ve dinin güzel görüldüğü iyilik ve ihsan manasında “marûf” şeklinde geçer. İslam hukukunun dünya ve ahirete ilişkin hükümleri, dört kaynaktan alınır. Bunların yanında örf de, fıkıhta bir delil ve hüküm kaynağın kabul edilir.

Adet (görenek): Bir şeyi eskiden beri görüldüğü gibi yapma alışkanlığıdır.

Örf ve âdetler, insanların düşünce, tutum ve davranışlarının pratiğe dönüşmüş hâlidir. Örf ve âdetler yazısız kurallardır. Din, örf ve âdetlerin şekillenmesini ve devamlılığını sağlar. Bayramlaşma, ad koyma, selamlaşma, hasta ziyareti, sünnet olma, nişan, evlenme, cenaze töreni ve mevlit okuma vb. uygulamalarda dinin etkisi vardır Bu nedenle toplumumuzda örf ve âdetler, dinle birlikte anılmaktadır. Davetlere katılmak, anne babaya saygı, Kur’an ve ezana saygı, hem dini hem de örfi uygulamalar arasında sayılmıştır. İslam dini, kendi temel esaslarına aykırı olmayan örf ve âdetleri reddetmez. Hatta Kur’an’ın teşvik ettiği bazı adetler vardır.

“…Evlere girdiğiniz zaman birbirinize, Allah katından mübarek ve hoş bir esenlik dileği olarak selam verin…” (Nur suresi, 61)

23
155
15
1
1
1
42
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.