Oriks Hayvanı özellikleri nelerdir

Oriks Hayvanı özellikleri nelerdir
Oriks, çöllerde ve kurak düzlüklerde sürüler halinde yaşayan iri antiloplar. Bayağı oriks Kuzey Afrika oriksi Arabistan oriksi olmak üzere üç farklı türü vardır.

Oriks nedir

Boynuzlugiller ailesinden, 4 türü bulunan antilop cinsi Günümüzde yalnızca Nijer'de ve Çad'da yaşayan, boynuzları düz ya da kıvrımlı yay biçiminde olan oriks cinsi üyelerinin, omuzdan yere kadar yükseklikleri 1 ,2 m'yi, boynuzlarının uzunluğu 1 m'yi bulur; uzun süre susuz kalabilen birkaç büyük memeli türü arasında yer alırlar. Cinsin en yaygın türü kılıç boynuzlu antilop krem rengi postlu bir hayvandır; gözlerinin ve burnunun çevresinde koyu renk çizgiler, alnında da çoğunlukla koyu renk bir leke yer alır.

Memeliler sınıfının çiftparmaklılar takımının boynuzlugiller familyasından kimi antiloplara verilen genel bir addır. Gözlerin hemen arkasında yer alan ince, uzun ve boğumlu boynuzları düz ya da arkaya doğru kıvrıktır. Gözlerinin etrafında, burunda ve çoğu zaman alında birer siyah leke vardır; bu üç leke birleşerek bir gem gibi görünürler.

Arabistan oriksi (Oryx leucoryx), Oryx cinsinden bir antilop türüdür.

Arabistan oriksi Arap Yarımadası'ndaki çöllerde yaşar. Nesli tehlikede olan Arabistan oriksinin 1962 yılından önce tamamen tükendiği sanılıyordu. O yıl son kalanları yakalanıp, insan eliyle çoğaltıldı ve yeniden doğal ortamına salındı.

Arabistan oriksi 1 metre omuz yüksekliğine ve 70 kg ağırlığa sahiptir. Arabistan oriksinin postu yüzünün bazı yerleri ve dizden aşağısı dışında tamamen beyazdır. Bir sürü 2 ila 15 hayvandan oluşabilmektedir. Arabistan oriksinin tek doğal düşmanı kurttur. Arabistan oriksinin ömrü 20 ile 25 yılları arasındadır.

108
23
17
15
18
13
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.