Ormansızlaşmanın küresel iklim değişimi üzerinde etkili olmasının nedeni

Ormansızlaşmanın küresel iklim değişimi üzerinde etkili olmasının nedeni
Ormansızlaşmanın küresel iklim değişimi üzerinde etkili olmasının nedeni konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çölleşme; kurak, yarı kurak, nemli alanlarda iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozunumu olarak tanımlanmıştır. Bunun yanında, ülkemizde çölleşme deyince; kum tepeleri akla gelir. Oysa çölleşme; toprağın verimliliğini kaybetmesi olarak bilinmelidir. 1992 Rio zirvesinde kabul edilen tanıma göre ise çölleşme; “iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dâhil olmak üzere muhtelif faktörlerin etkisi altında kurak, yarı kurak ve az yağış alan bölgelerdeki toprağın doğal özelliklerini yitirmesi veya kısaca toprağın aşınması” şeklindedir. Çölleşme için ülkemizde; çoraklaşma, arazi bozulumu, vb. ifadeler de kullanılmaktadır.

Ormansızlaşma ile birlikte atmosfer içinde bulunan karbon emiliminde azalma oluşmaktadır. Karbon emilim oranını azalması sera gazlarının çoğalmasına neden olur. Sera gazlarının çoğalması iklim değişikliklerini ve aşırı ısınmayı tetikler. Aşırı ısınma yerküre üzerindeki nemlilik oranını düşürür. Nemlilik oranlarının düşmesi orman yangınlarını tetikler. Böylelikle ormanlar küresel ısınmanın mağduru olur.

Ormanların faydalarına göz atacak olursak,

Ormanların bulundukları ortamda ekosistem oluşturabilme becerisine sahiptir. Bu ekosistem aynı zamanda iklim üzerinde de etkili olabilmektedir. İklim üzerindeki etkisinin devam ettiği durumlarda geniş bir alanda olması durumunda kendi iklimini oluşturabilmektedir.

Ormanların olduğu ortamlarda yağışların oluşması gerçekleşir. Yağış rejimini düzenler.

Havadaki nem oranını korur veya arttırır. Nisbi nemin artması buharlaşmayı engelleyici sonuç verir. Kuraklık gelişmesi engellenir, toprak nemi artar.

Solunan havanın temizlenmesi ormanlar sayesinde olur.

Şehirlerdeki küçük yeşillik alanlarda şehir izin kirli hava ile mücadele eder. Havayı temizler.

Ormanlar sayesinde sıcaklık değişim oranları yüksek düzeyde olmaz.

Ormanın varlığı oksijenin devamlılığı anlamına gelir.

Ormanlık ortamda havada bulunan karbonların emilimi sağlanarak küresel ısınmanın önüne geçmektedir veya etkisini azaltmaktadır.

Atmosferde bulunan sera gazı oranı arttıkça ormanların karbon temizleme oranlarında artış olmaktadır.

Yangın ile atmosferde bulunan karbon oranına yeni katılımlar olmaktadır. Karbonların emiliminin azalması sera etkisinin artmasına neden olur.

9
25
136
24
61
9
38
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.