Orta Asya Türk göçlerinin, Türk ve dünya tarihine olan etkileri

Orta Asya Türk göçlerinin, Türk ve dünya tarihine olan etkileri
Orta Asya Türk göçlerinin, Türk ve dünya tarihine olan etkileri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türklerin yurdu Orta Asya’dır. Türkler uzun yıllar Orta Asya’da yaşamış ve birçok devletin kurulmasında etkili olmuşlardır. Günümüzde de Orta Asya’da bulunan Türk devletleri yer almaktadır. Orta Asya’da tarihin bir bölümünde Türk göçleri meydana gelmiştir.

Türk göçlerinin yaşanmasında Çinliler ve Moğollar ile olan mücadeleler etkili olmuştur. Çin ve Moğol istilaları nedeniyle Türkler Orta Asya’dan göç etmeye başlamışlardır. İran coğrafyası, Hindikuş Dağları, Rus bölgeleri üzerine göç etmeye başlamışlardır. Böylece Anadolu’nun Türk hakimiyetine geçmesinde etkili olarak bütün dünya tarihinin değişmesine neden olmuştur. Türkler tarih boyunca birçok devlet kurmuştur. Orta Asya’dan yaşanan göçler Selçuklu ve Osmanlı temellerini oluşturmuştur.

Orta Asya'da bulunan Türk boyları Doğu'da Çin, Güney'de Iran ve Tibet platosu, Kuzey'de Sibirya ve Batı'da Anadolu'ya olmak üzere yayılmışlardır. Türkleri göçe zorlayan nedenler kuraklık, geçim sıkıntısı, nüfus artışı, siyasi baskılar olmuştur. Esareti kabul etmeyen Türkler, başka milletlerin egemenliği altına girmektense bu bölgeyi terk etmiş ve yeni fetihler ile kendilerine vatan kurma amacı ile göçe koyulmuşlardır. Bu sayede Türk boyları Türk töresini Dünya'nın dört bir yanına götürme ve yayma şansı bulmuştur. Kurdukları Hun ve gelecekte kurdukları devletler ile tarihi şekillendirmiş ve milletlerini Dünya milletleri arasında hak ettikleri yere getirmeyi başarmışlardır. 

188
188
50
50
15
15
101
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.