Orta Çağ Avrupası’nda feodalite egemenken Osmanlı Devleti’nde uygulanan toprak sisteminin özellikleri

Orta Çağ Avrupası’nda feodalite egemenken Osmanlı Devleti’nde uygulanan toprak sisteminin özellikleri
Orta Çağ Avrupası’nda feodalite egemenken Osmanlı Devleti’ndeuygulanan toprak sisteminin özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ortaçağ Avrupası'nda feodalite dediğimiz derebeylik sistemi uygulanmıştır. Osmanlı Devleti'nde ise tımar sistemi dediğimiz toprak sistemi uygulanmaktadır. Tımar sisteminde, her kişi işlediği toprak karşılığında bir askerin bütün ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüydü. Bu sistem sayesinde askeri harcamalar azalmıştır. Ayrıca toprağını iki yıl üst üste ekmeyenin toprağı elinden alınmaktadır. Bu da tarımsal üretimin devamlılığını sağlamıştır. Tüm ülke toprakları hanedanlığın ortak malı sayılırdı. Tımar sistemi ile toprak verilince, o toprağı ekip biçme hakkı verilirdi, mülkiyeti değil.

İlk öncelikle feodalite bir toprak sistemi değil siyasal örgütlenme şeklidir.Osmanlı’da toprak sistemine gelince. Osmanlı da topraklar ikiye ayrılırdı:

  • Devlet toprakları
  • Özel mülk.

Devlet toprakları ise getirdiği gelirlere göre tasnif edilirdi. Bazı toprakların gelirleri doğrudan padişaha, bazılarının ki bürokrasi de ki bazı memurlara tahsis edilmişti. Fakat genel sistemin adı dirlik sistemidir. Buna göre çeşitli topraklar askerlere bırakılırdı. Askerler buradan elde edilen gelirle hem maaşlarını almış olurlar, hem güvenliği sağlarlardı.

144
63
14
14
15
33
75
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.