Orta Çağ’da Avrupa’da görülen yönetim biçimleri

Orta Çağ’da Avrupa’da görülen yönetim biçimleri
Orta Çağ’da Avrupa’da görülen yönetim biçimleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orta Çağ Avrupası’nda yönetim şekilleri, halkın sınıflara ayrılmasından ileri gelen ve soyluların bir tahakküm kurduğu yönetim şekillerinden meydana gelmekteydi. Orta Çağ Avrupası karanlık bir çağ olarak insan haklarının ve diğer özgürlüklerin ayaklar altına alındığı bir çağ olmuştur.

Orta Çağ’da Avrupa’da görülen yönetim biçimleri Aristokrasi ve Derebeylik olarak bilinen Feodalite şeklinde yaşanmıştır. Bu iki yönetim biçiminin ortak özellikleri arasında soylu sınıfının fakir halkı tahakküm altına alınması şeklinde meydana gelmektedir. Orta Çağ, insan haklarının ve özgürlüklerinin engellendiği, insanların köle olarak kullanıldığı, kadınların alınıp satıldığı bir çağ olmuştur. Aydınlanma çağı ile Orta çağ karanlık kültürünün dışına çıkılmıştır.

Orta çağda Avrupa'da görülen iki yönetim biçimi vardır. Bunlardan birisi aristokrasi, diğeri ise derebeylik yani diğer adıyla feodalite yönetim biçimidir.

Aristokrasi, sözlük anlamı olarak ''soylular sınıfı'' anlamına gelir. Genellikle soyluların yönetiminde ayrıcalıklı hak ve büyük ölçüde söz sahibi oldukları devletin sadece soylular tarafından yönetilmesi olayıdır.

Aristokrasi'nin çıkış noktası Aristoteles'in fikirleri ve uyguladığı yönetim şeklidir. Aristo'ya göre bu yönetim şekli iktidarın ülkenin en seçkin insanlarının elinde olduğunu gösterir.

Feodalite diğer adı ile derebeylik, toprak sistemine bağlıdır. Derebey siyasi ve askeri gücü elinde bulundurur. Belli bir toprağın mülkiyetine ve ayrıcalığına sahiptir. Bu yüzden de diğer insanlar derebeye bağlı köleledir.

Her derebeyin kendi askeri düzeni vardır. Derebeylikler kendi içerisinde bağımsızdır bu yüzden her bölgede kendi derebeyinin sözü geçer.

  • Orta Çağ Avrupa'sında Krallıklar ve İmparatorluklar bulunmaktadır.
  • Bu Krallıklar ve imparatorluklar alt bölgelerde Derebeyleri ve Senyörler bulunmaktadır. Baron, Kont, Dük gibi değişik ünvanlar vardır.
  • Derebeyi ve Senyörler toprakların sahipleridir. Sahip oldukları toprakları köylülere kiralarlar ve onlardan yüksek vergiler almaktadır.
  • Derbeyleri ve Senyörler Krallara veya İmparatorlara vergiler öderdi.
  • Derbeyleri ve Senyörler her şeye sahip olduklarından modern kölelik benzeri durumlar yaşanmaktadır.
  • Bazı durumlarda Derebeyi köyü içindeki köylüler ile birlikte satabilmektedir.
  • Derebeyleri şatolarda oturmaktadır.
  • Barutun icat edilmesi ile şatoların yıkılabileceği görülünce yönetim sistemi değişmeye başlamıştır.
  • Derebeyleri güçleri azalmaya krallar güçlenmeye başlamıştır.

28
2
104
15
12
4
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.