Ortalama tepkime hızı nedir

Ortalama tepkime hızı nedir
Ortalama tepkime hızı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ortalama hız ise tepkimenin ilerlemesi sırasında herhangi iki zaman aralığı arasındaki hızdır. Başlangıç hızı bütün tepkimelerde en yüksektir. Zaman içerisinde anlık hız sürekli azalır.

Tepkime hızı = Derişimdeki değişim miktarı / Zaman miktarı

Yukarıdaki formülle bulunan tepkime hızı ortalama bir hızdır. Belirli zaman aralığında değişimde meydana gelen değişime ortalama tepkime hızı adı verilmektedir. Bu reaksiyon hızını formülle göstermek istediğimizde; rortalama= Δc/Δt şeklinde gösterilebilir.

Tepkime hızının doğru olarak ölçülebilmesi için tepkimenin başladığı ve bittiği sürenin net olarak bilinmesi gerekir. Tepkimeye giren maddelerdeki azalma ve ürünlerdeki artış göz ile net olarak görülemediğinden bazı değerler bilinerek hesaplama yapılması gerekir. Bu değerler ise iletkenlik değişimi, ph değişimi, basınç değişimi, ısı değişimi, hacim değişimi gibi kavramlardır. Bu değişimlerden yola çıkılarak tepkime hızına ulaşılabilir.

1
2
2
1
1
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.