Osmanlı Devleti iskân politikasını uygularken hangi hususlara dikkat etmiştir

Osmanlı Devleti iskân politikasını uygularken hangi hususlara dikkat etmiştir
Osmanlı Devleti iskân politikasını uygularken hangi hususlara dikkat etmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nin İskân Yöntemleri Osmanlılar Rumeli’de kalıcı olmak istedikleri için buraya gelenleri ve sürgün ettiklerini sistemli bir şekilde iskân ettirmişler ve yeni yaşam sahaları ile yerleşim birimleri oluşturmuşlardır. Bu uygulanırken de başta vakıf ve temlik metoduna başvurulurken, sürgün usulü de yaygın olarak kullanılmıştır. İnsanlar sürgün edilirken, onların en verimli olacaklarına inanılan yeni fethedilmiş boş ve bereketli araziler tercih edilmektedir.

Çünkü bu siyasetin temel amacı, devletin kendi gelirini arttırmaktır. Osmanlılar‘da sıkça görülen bir uygulama da fethedilen yerlerin orayı fetheden komutanlara kılıç hakkı olarak verilmesidir. Böylece hem komutanlar ödüllendirilip fetih teşvik ediliyor hem de fethedilen yerlerin kaybedilmemesi için oraya başta yakınları olmak üzere nüfus nakledilip yerleşmeleri sağlanıyordu.

  • Göçmenlerin yeni yerleşim bölgelerine yakın bölgelerden seçilmesine dikkat edildi
  • Anadolu’da aralarında husumet bulunan ailelerden bir kısmı özellikle seçildi
  • Türk nüfusu buralarda artırıldı, bölgenin Türkleşmesi sağlandı
  • Yerli halkların inançlarına, dillerine, gelenek ve göreneklerine karışılmadı
  • Daha az vergi alındı
  • Halkı Osmanlı yönetimine ısındırıldı
  • İmar faaliyetleri ile bölgeye Türk İslam kimliği kazandırıldı

171
272
33
70
163
42
332
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.