Osmanlı Devleti, kapıkulları ile Tımarlı Sipahiler arasında denge kurarak neleri amaçlamıştır

Osmanlı Devleti, kapıkulları ile Tımarlı Sipahiler arasında denge kurarak neleri amaçlamıştır
Osmanlı Devleti, kapıkulları ile Tımarlı Sipahiler arasında denge kurarak neleri amaçlamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tımar sisteminde elde edilen vergilerle yönetimi sağlayan askerler, bu sistemin bir paçası olmuşlardır. Aynı zamanda kendi giderlerini de bu topraklarla karşılayan tımarlı sipahiler her an savaşacakmışçasına hazır bekletiliyorlardı. Tımarlı sipahiler atlı birliklerden oluşup ordunun çoğunluğunu oluştururlardı. Ayrıca devletten bir maaş almazlar sadece topraktan kazanılan para ile geçimlerini sağlardı. Kapıkulu askerleri ise maaşlarını devlet tarafından alırlar ve savaşlarda padişahı koruma görevini üstlenirlerdi. Sürekli olan askerli durumunu kapıkulu askerleri sürdürürken, ordunun asker ihtiyacını da karşılıyordu. Aynı zamanda yaya, atlı ve teknik birlikleri ile oluşumu kapıkulu askerlerinin, özellikleri arasında yer alırken tımarlı sipahiler ise sadece atlı birliklerden oluşmuştur. Doğrudan padişaha bağlı olan kapıkulu askerleri tımarlı sipahiler farklı kollarda güvenlik birimi oluşturmuşlardı.

Osmanlı devleti bu iki ayrı kolcu kuvvetinin arasında bir denge kurmak zorunluluğunda olup , iç çatışmanın çıkmasını engellemeyi ve her iki kolun birbirine üstünlük çabasının önüne geçmek istemiştir. Her iki askeri grubunda birbirinden bağımsız hareket ediyor olması ve çıkabilecek çatışmaların engellenmesi gerekiyordu. Merkezi otoritenin zayıflamaması ve askerlerin kontrol altında tutulması amacıyla, kapıkulları askerleri ile tımarlı sipahiler arasında kurulacak bir denge zorunlu hale gelmiştir.

5
4
4
4
4
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum