Osmanlı Devleti, toprak sistemini oluştururken hangi özellikleri esas almış

Osmanlı Devleti, toprak sistemini oluştururken hangi özellikleri esas almış
Osmanlı Devleti, toprak sistemini oluştururken hangi özellikleriesas almış olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı toprak sisteminin temeli İslam toprak hukukuna dayanmaktadır. Osmanlı Devleti toprak sistemini oluştururken kendinden önceki Türk İslam devletlerinin toprak sisteminden yararlanmıştır. Bununla birlikte Osmanlılar, özellikle toprağın kullanımı konusunda Roma, Bizans ve eski İran gibi medeniyetlerin de sistemini kendi döneminin şartlarına göre uyarlayarak faydalanmaktan çekinmemiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti geniş bir coğrafyaya hükmettiği için ülkenin her tarafında toprağın hukuki durumu ve kullanım şekli bakımından tek bir sistem uygulamamıştır. Fethettikleri yerlerde önceden uygulanan örf ve âdetler ile hukuki durumu dikkate alan Osmanlılar, her bölgenin özelliğine göre düzgün bir sistem oluşturmaya çalışmıştır.

Osmanlı Devleti’nde toprak çok önemliydi. Çünkü insanlar genellikle geçimlerini tarımla ve buna ek olarak hayvancılıkla sağlıyorlardı. Tarım yapmak için de toprak şarttı. Arazi sistemi Osmanlı Devleti’nde üç kısımda incelenmekteydi.

  •  İslam hukukunun esasları benimsenmiştir,
  • Kendinden önce hüküm sürmüş olan
  • Türk İslam Devletlerinin toprak sistemi,
  • Roma ve Bizans gibi köklü devletlerin toprak sistemleri,
  • Feth edilen yerlerde ki eski toprak yönetim sistemi

2
1
1
1
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.