Osmanlı Devleti, XX. yüzyılın başlangıcından I. Dünya Savaşı’nın çıktığı tarihe kadar hangi toprakları kaybetmiştir

Osmanlı Devleti, XX. yüzyılın başlangıcından I. Dünya Savaşı’nın çıktığı tarihe kadar hangi toprakları kaybetmiştir
Osmanlı Devleti, XX. yüzyılın başlangıcından I. Dünya Savaşı’nın çıktığı tarihe kadar hangi toprakları kaybetmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. Dünya Savaşından önce Osmanlı Devleti; Trablusgarp ve Bingazi'yi, Balkanlardaki tüm topraklarını, Arnavutluk'u, Bozcaada ve Gökçeada dışındaki tüm Ege adalarını kaybetmiştir.

Osmanlı Devleti 20. yüzyılın başlarından itibaren kaybettiği güç ile birlikte topraklarını da yitirmeye başlamıştır. Soruda bizden 1. Dünya Savaşının çıktığı tarihe kadar Osmanlı Devletinin kaybettiği toprakları yazmamız istenmiş. O halde savaşları ve sonuçlarında yaşanan toprak kayıplarını yazalım.

Trablusgarp savaşı (1911)

Osmanlı Devleti ve İtalya arasında yaşanmıştır. Savaşın sonunda Trablusgarp, Bingazi ve Oniki Ada İtalya hakimiyeti altına girdi.

Balkan savaşları (1912)

Balkan Savaşları sonunda Osmanlı Devletinin Balkanlardaki toprakları Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan arasında paylaşıldı. Arnavutluk ise bağımsızlığını ilan ederek Osmanlı Devletinden ayrılan son Balkan toprağı oldu.

Ege adaları Balkan Savaşları sonunda Yunanistan tarafından işgal edildi. Batı Trakya, Makedonya tamamen Osmanlı Devletinden koptu.

Kısacası Osmanlı Devleti, 20. yüzyılın başından itibaren Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm Ege adalarını, Balkanlardaki topraklarını, Arnavutluk'u, Trablusgarp'ı ve Bingazi'yi kaybetmiş oldu. Bütün bunlar 1. Dünya Savaşı başlamadan yaşandı.

  • Batı Trakya ( Midye-Enez hattının batısındaki Balkan toprakları -Edirne dâhil olmak üzere- kaybedildi. )
  • Arnavutluk
  • Doğu Trakya
  • On iki adalar
  • Makedonya
  • Trablusgarb
  • Mısır

236
36
141
49
61
33
33
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum