Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfının görevleri nelerdir

Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfının görevleri nelerdir
Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfının görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı devletinde ilmiye sınıfı olarak kabul edilen insanlar; hukukçu, eğitimci, din adamlarıdır. Görevli alan devlet adamlarının yetiştirilmesi gerekli olmaktadır. Görevliler devlet adamların yetiştirilmesi için görev alırlardı. Bunlar kazaskerler, şeyhülislam, müderris ve kadılardır.

İlmiye sınıfının görevlerinin başında ülke içinde adaletin sağlanması, eğitimin verilmesi, yargı görevlerini adil şekilde yerine getirilmesidir. İlmiye sınıfında görevli olan memurlar zaman içinde görevlerini kötüye kullanmaları adaletin bozulmasına neden oldu. İlmiye sınıfı 18. yüzyılda yeniliklere ayak uyduramadıkları gibi ortaya çıkan bağnaz, gelişen bilimin olması zümre haline gelmesine neden oldu.

İlmiye sınıfı: Osmanlı Devletinin en başlıca yargı işlerine bakardı. Eğitim ve yargı görevlerini yerine getirerek çalışmalarını götürürdü.
Tedris: Muallim ve müderrislerin eğitimini sağlardı.
Kaza: Kadıların şeriata göre karar vermesini sağlardı.
İfta: Müftü, kazasker, şeyhülislam gibi görevlerin konuların şeriata uygun olup olmadığı konusunda fetva verirdi.

28
67
50
19
12
53
104
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.