Osmanlı Devleti’nde merkezî otoritenin sağlanmasında tımar sisteminin rolü nedir

Osmanlı Devleti’nde merkezî otoritenin sağlanmasında tımar sisteminin rolü nedir
Osmanlı Devleti’nde merkezî otoritenin sağlanmasında tımar sisteminin rolü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tımar Sisteminde Savaş olmayan zamanlarda İnsanlar hem tarlada çalışırken hem de aynı zamanda birer asker oldukları için Devletin otoritesi en uç bölgelere kadar ulamış oluyordu.

Gün geçtikçe büyüyen ve toprakları genişleyen Osmanlı devletinde yönetimin daha güçlü olması gerekliliği oluştu. Yönetimsel anlamda bir boşluk bırakmak istemeyen ve tam bir hakimiyet sağlamak isteyen Osmanlı devleti tımar sistemini geliştirdi. Tımar sistemi oluşturduğu yapı ile hem toprakların hakimiyetini sağlamak için, hem vergilerin toplanmasını kolaylaştırmak için, hem de asker eksikliğinin giderilmesi için gerekli olmuştur. Kurulan sistemle köylülere devlet tarafından emaneten geri alınmak koşulu ile araziler verilecek ekip biçmeleri sağlanacak ve kazanılan paradan bir kısmı vergi olarak tımar sahibi askerlere verilecekti.

  • Tımar Sistemi, toprakların mülkiyetinin tek elde toplanmasını, hem merkezden uzak toprakların idaresini hem de toprağın işlenmesini sağlamıştır.
  • Merkezi otoritenin her yerde hissedilmesini sağlamıştır.
  • Vergilerin toplanması, askerlerin merkezi yönetime yük getirmemesini, ülkenin güvenliğini sağlayarak Osmanlı Devleti’nde merkezi otoriteyi güçlendirmiştir..

66
12
57
12
11
6
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.