Osmanlı Devleti’nde sağlık ve eğitim gibi hizmetler hangi yollarla karşılanmıştır

Osmanlı Devleti’nde sağlık ve eğitim gibi hizmetler hangi yollarla karşılanmıştır
Osmanlı Devleti’nde sağlık ve eğitim gibi hizmetler hangi yollarla karşılanmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

"Vakıflar yoluyla karşılanmıştır."

  • Osmanlı Devleti'inde eğitim, sağlık, cami, yol, köprü gibi yapıların giderleri vakıflar tarafından karşılanmaktadır. Osmanlı'da vakıflar İslam kültüründen gelmektedir. Vakıflar herhangi bir kişiye veya kuruma bağlı olmayan, kar amacı gütmeyen, tamamen yardım amaçlı kurulan kurumlardır.
  • Darüşşifaların (hastane), medreselerin (okullar) giderleri de vakıflar tarafından karşılanır. Vakıflar ekonomik, sosyal ve dini hayatın canlanmasında önemli rol oynarlar. Vakıflar insanlığa karşı iyilik, merhamet, sorumluluk duygularıyla kurulan kurumlardır. Herhangi bir kişiye veya kuruma miras olarak bırakılamazlar. Vakıflar toplumsal yardımlaşma ve dayanışma kurumlarıdır.
  • Osmanlı'da vakıflar insanlar arasındaki sosyal, ekonomik dengenin sağlanmasında etkin rol oynarlar. Hangi kurum için vakıf kurulduysa o kurumun tüm masrafları o vakıftan karşılanır. Osmanlı'da Darüşşafaka Eğitim Kurumları vakıflar sayesinde günümüze kadar gelmiş eğitim kurumlarına örnektir.

1
19
1
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.