Osmanlı Devleti’nin 17. yüzyılda iltizam uygulamasını yaygınlaştırmak durumunda kalmasının nedenleri neler olabilir

Osmanlı Devleti’nin 17. yüzyılda iltizam uygulamasını yaygınlaştırmak durumunda kalmasının nedenleri neler olabilir
Osmanlı Devleti’nin 17. yüzyılda iltizam uygulamasını yaygınlaştırmak durumunda kalmasının nedenleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti bazı eyaletleri belirli bir vergi karsısında acık artırma yolu ile kişilere satardı. Bu sistem iltizam sistemi olarak adlandırılmıştır. Bu kişilere ise mültezim adı verilmiştir. İltizam uygulaması sonucunda devlet eyalet vergilerini peşin olarak almış nakit ihtiyacını karşılayarak yönetici ve askerlerin maaşını ödemiştir. İltizam arazilerinde asker yetişmemiş ve tımarlı sipahilerin önemi azalmıştır. Denetimlerin azalması ve halktan fazla vergi alınması ile devlet zor duruma düşmüştür.

İltizam sistemi, Osmanlı İmparatorluğu'nda devletin, vatandaşlardan aldığı vergilerin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında Osmanlı Devleti tarafından vatandaşların şahsına devredilerek peşin şekilde o şahıstan ücret almasıdır.

Bir diğer tanımlamayla, devlet belirli bir bölgenin toprağının vergi toplama işini ihaleye çıkartıyor.

Bu uygulamada amaç, en fazla vergi toplarım diyen şahıslara ihaleyi devretmekti. Vergi toplama konusunda ihaleyi kazanan kişi genellikle 3 yıllık ödemesini peşin olarak devlete yapardı. İhaleyi kazanan mültezim vergi toplamak için tuttuğu adamları ile beraber sorumlu olduğu bölgeye giderdi.

30
41
6
41
41
40
41
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.