Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılda izlediği denge politikası

Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılda izlediği denge politikası
Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılda izlediği denge politikası nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti ilk kez Mısır’ı işgal eden Fransa’ya karşı İngiltere ve Rusya’nın desteğini alarak denge politikası uygulamıştır. XIX. yüzyılda da Avrupa devletleri arasındaki çıkar çatışmalarından yararlanarak varlığını devam ettirmeye çalışmıştır. Büyük toprak kayıplarının yaşanmasıyla birlikte Avrupa devletleriyle zaman zaman ittifaklar kurma yoluna gitmiştir.

Osmanlı Denge Politikası nedir

XIX. yüzyılda milliyetçilik akımının etkisi ve Rusların Panslavizm politikaları (bütün Slav ırkını bir araya getirmek) sonucunda ortaya çıkan isyanlar devleti büyük ölçüde yıprattı.

Mısır meselesi, Boğazlar sorunu, Kırım ve 93 Harbi, Osmanlı Devleti'nin dağılma sürecine girmesinde etkili oldu. Osmanlı Devleti karşılaştığı sorunların çözümünde kimi zaman İngiltere ile kimi zaman Rusya ile kimi zaman da Almanya ile iyi ilişkiler kurmaya çalışarak "Denge Politikası" izledi.

Denge Politikası:

19. yüzyılın başından itibaren Hasta Adam olarak nitelendirilen ve geniş topraklara sahip Osmanlı İmparatorluğu'nun varlığını sürdürebilmek için güçlü Avrupalı devletlerden yardım, destek alması veya büyük devletlerin kendi arasındaki çıkar çatışmalarından yararlanmasına denge politikası denir.

Denge politikasında Osmanlı'nın ilk önemli desteği Fransa, 19. yüzyılın sonlarından itibaren Almanya olmuştur.

Not : Denge politikası Cumhuriyet kurulduktan sonra da devam etmiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarından Sovyetler Birliği yani ( SSCB ) en büyük destekçimiz olmuş, 1950 yılından itibaren ise ABD denge politikasında en büyük destekçimiz olmuştur. Ayrıca denge politikası günümüzde hala devam etmektedir.

1831
831
1031
431
258
285
937
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.