Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda savaştığı cepheler

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda savaştığı cepheler
Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaştığı cepheleri özelliklerine göre yazınız. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda savaştığı cephelerin adları ve cephelerin açılma nedenlerini belirtiniz.

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaştığı cepheleri özelliklerine göre yazınız.

Sina ve Filistin Cephesi (1914-1918), Büyük Britanya’ya karşı. Irak Cephesi (1914-1918), Büyük Britanya’ya karşı. Hicaz-Yemen Cephesi, Büyük Britanya’ya ve Araplara karşı. Çanakkale Cephesi (1915), Büyük Britanya’ya ve Fransa’ya karşı. Kafkasya Cephesi (1914-1918), Rusya’ya karşı.

Haritada üstteki cepheler; Galiçya ve Kafkas Cephesi
Haritada alttaki cepheler; Kanal ve Kafkas cephesi
Haritada soldaki cepheler; Makedonya ve Çanakkale

Saldırı cepheleri: Kafkas ve Kanal

Savunma cepheleri: Çanakkale, Irak, Suriye, Filistin, Hicaz-Yemen dir.

Galiçya Cephesi: Osmanlı Devleti, müttefiklerine yardım etmek amacı ile açmıştır. Ancak bu cephede çok büyük zaferler kazanılmamıştır.

Çanakkale Cephesi: İtilaf devletleri tarafından açılmış olan bir cephedir. Cephenin açılmasının temel nedeni ise; İtilaf devletlerinin Çanakkale boğazını ele geçirerek Osmanlı Devletini savaş dışında bırakmak olmakla birlikte Rus ticaretini canlandırarak Rus buğdayını Avrupa’ya götürmektir.

Kafkas Cephesi: Enver Paşa’nın açtığı taarruz cephesidir. Bu cephenin açılma nedeni; Almanya’nın Rus birliklerini bölerek Doğu’ya kaymalarını sağlamaktır. Bu cephede Osmanlı Devleti savaş açan taraftır.

Irak Cephesi: İngilizler tarafından açılan bir cephedir. Cephenin açılmasının temel nedeni; Musul ve Abadan petrollerini himaye altına alarak Almanya’nın petrol yataklarına ulaşmasını engellemektir.

Suriye Cephesi: Filistin cephesinin devamı olarak açılmış bir cephedir.

Kanal Cephesi: Almanya’nın, İngilizlerin sömürgeleri ile bağlantılarını kesmek amacı ile kurulmuş bir cephedir.

181
29
118
50
15
15
50
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum