Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Cephesi’ndeki başarısının I. Dünya Savaşı’nın gidişatı üzerindeki etkileri

Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Cephesi’ndeki başarısının I. Dünya Savaşı’nın gidişatı üzerindeki etkileri
Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Cephesi’ndeki başarısının I. Dünya Savaşı’nın gidişatı üzerindeki etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. Dünya Savaşının Türkler açısından en başarılı, fakat bir o kadar da eğitimli insanlarının çoğunu kaybettiği savaştır.

1. Dünya Savaşını en kanlı savaşıdır.  İtlaf Devletlerinin amacı Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını ele geçirmek müttefikleri Ruslara yardım etmekti.

Çanakkale savaşını kaybeden İtlaf Devletleri Rusya'da Bolşevik İhtilalin, önleyemedi. Rus Çarlığı yıkıldı. Yerine Sovyetler Birliği kuruldu. Sovyetler Birliği savaştan çekildi.

Çanakkale Savaşını kazanılması savaşın yaklaşık 2 yıl uzamasına neden olmuştur.

Türkler açısından yüzyıllardır kaybettikleri savaşlardan sonra ilk defa kendilerinde kat be kat üstün İtilaf Devletleri orduların yenmeyi başarmıştır. Bu Türkler arasındaki umutsuzluğu kırınca diğer cephelerde savaşma isteği ve direnç artmıştır. Bu umutla daha sonra Anadolu'da kurtuluş için savaş başlatmıştır.

Çanakkale Savaşından sonra Bulgaristan İttifak Devletleri yanında  savaşa girdi.

Çanakkale ve İstanbul Boğazını ele geçiremeyen İtilaf Devletleri Osmanlı İmparatorluğunu diğer cephelerde yenmek için saldırı ve baskılarını arttırdı.

Bir kaç cephede savaş kazanmasına rağmen Osmanlı İmparatorluğu İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzaladı.

İngiliz sömürgeleri kendilerinin de özgür olabileceği fikrine inanmaya başladılar.

503
220
339
73
10
9
47
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.