Osmanlı Devleti’nin en önemli giderleri arasında sağlık, eğitim, bayındırlık ve diyanet gibi harcamalar

Osmanlı Devleti’nin en önemli giderleri arasında sağlık, eğitim, bayındırlık ve diyanet gibi harcamalar
Osmanlı Devleti’nin en önemli giderleri arasında sağlık, eğitim, bayındırlık ve diyanet gibi harcamaların görülmeyişinin nedeni hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nde vakıf hizmetleri sağlık, eğitim, bayındırlık ve din işleri bakımından yürütülmektedir. Vakıf hizmetlerinin genelde bu alanlarda yapılması harcamaların devlet kanalıyla olmadan sivil toplum eliyle gerçekleşmesi anlamına gelmiştir.

Osmanlı Devleti’nde vakıf teşkilatlarının oldukça köklü olması ve vakıf memurlarının titizlikle çalışması, vakfeden kişilerin bütün her şeyi düşünmesi sağlık, eğitim ve bayındırlık gibi önemli hizmetlerin görülmesini sağlamıştır. Böylece devletin ve toplumun kalkınması söz konusu olmuştur. Vakıfların devletin ve toplumun kalkınmasındaki etkisi Osmanlı Devleti’nde, devletin son senesine kadar görülmüştür. Günümüzde de Osmanlı Devleti vakıfları bulunmaktadır.

Sağlık, eğitim, bayındırlık ve diyanet gibi harcamaların Osmanlı Devletinde giderler arasında görülmemesinin sebebi, bu hizmetlerin vakıflar tarafından yapılmasıdır. Vakıf Sistemi sayesinde bu hizmetler için Osmanlı Devletinde gider olarak görülmemiştir.

Vakıflar, yardımlaşma ve dayanışmanın kurumsallaşmış şekli olarak toplumsal hayatın kolaylaştırılması için önemli görevler üstlenmiştir. Vakıf Sistemi; ülkedeki eğitim, sağlık, bayındırlık ve dinî yatırımları yürüten sosyal güvenliğin temel kurumudur. Bu sistem toplumun inançları gereği, malını hayır yolunda harcamaları sayesinde gelişmiştir.

184
10
184
16
1
140
25
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.