Osmanlı Devleti’nin Fetret Devri’ne girme sebepleri

Osmanlı Devleti’nin Fetret Devri’ne girme sebepleri
Osmanlı Devleti’nin Fetret Devri’ne girme sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fetret Devri, Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalanma aşamasına getiren dönüm noktalarından biridir. Fetretin kelime manası iki olay arasındaki süre olduğu için de bu dönemi isimlendirilmek amacıyla kullanılmıştır. 

Fetret Devri, 1402 ile 1413 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin idari sisteminde yaşanan kargaşaların olduğu dönemdir. Dönemin Osmanlı padişahı Ankara Savaşı’nı kaybedip Timur’a esir düşünce, şehzadeler arasında taht kavgası yaşanmaya başlamıştır. Emir Süleyman, İsa Çelebi, Kasım Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmet arasında yaşanan taht kavgası tam 11 yıl sürmüştür.

Fetret Devri, dönemin sultanı Yıldırım Bayezid’in, Timur’a esir düşmesiyle başlamıştır. Uzun yıllar süren kargaşanın ardından Sultan Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmet, babasının ardından tahta çıkan padişah olmuştur. Fetret Devri, 1. Mehmet’in tahta çıkmasıyla sona ermiştir. Çelebi Mehmet’in taht kavgasını kazanmasının temel sebebi olaraksa Amasya’da olgun bir kişilik olarak yetiştirilmesi gösterilmektedir.

Osmanlı Devleti’nin 11 yıllık bir süreci kapsayan Fetret Devri’ne girmesinin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler; tımar sistemiyle artan gelir ve refah düzeyi, Avrupa ülkelerinde yaşanan Yüzyıl Savaşları, Osmanlı fetihlerinde izlenen yumuşak politikalar ve halkın devlete olan inancının azalmasıdır.

Erken dönem Osmanlı tarihinde en kritik olaylardan bir tanesi de 1402 Ankara Savaşı’dır. Sultan I. Bayezid ile Timur arasında gerçekleşen bu savaş gerek Osmanlı’nın gün geçtikçe kuvvetlenen ve şekillenen idari yapısına ve gerek de Anadolu ve Balkanlar üzerinde kurmayı hedeflediği hakimiyet konusunda önemli sıkıntılara yol açtı. Hemen hemen herkesim malumu olduğu üzere, 1402 yılında vuku bulan bu savaş neticesinde Sultan I. Bayezid Timur’a esir düştükten sonra Sultan’ın yasal varisleri – şehzadeler – arasında amiyane tabir ile taht kavgası başlar. Bu nedenle Osmanlı Devleti Fetret Devri’ne girer.

  • Ankara savaşında Yıldırım Bayezid Timur'a esir düştü.
  • Ankara savaşının ardından, Yıldırım Bayezid'in dört oğlu, taht kavgasına başladı.
  • Bu devir 11 sene boyunca devam etti.
  • Fetret, Arap dilinde "kargaşa" anlamında bir sözcüktür.
  • Timur'un istilaları nedeniyle Yıldırım'ın fethettiği bölgelerin çoğu kaybedildi.
  • Taht kavgası ile uğraşan kardeşler, devlet ile ilgilenmedi ve devlet büyük ölçüde zayıflama dönemine girdi.
  • Anadolu beylikleri tekrar dirildi ve isyanlar çıktı.

Kaynak:Eğitim Sistem

200
202
206
42
36
43
204
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.