Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ortaya çıkan fikir akımları

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ortaya çıkan fikir akımları
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ortaya çıkan fikir akımlarında farklı düşünceler savunulmuş olmasına rağmen, hepsinin birleştiği ortak amaç nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlının son dönemlerinde ortaya çıkan fikir akımlarının birleşmesini amaçlayan fikir akımı Osmanlıcıktır. Tanzimat döneminin son zamanlarında, Osmanlı aydınlarının kurduğu Genç Osmanlılar adlı cemiyet tarafından oluşmuştur. Siyasi faaliyetlerde bulunup, milliyetçi isyanları durdurmayı ve ülke bütünlüğünü korumayı amaçlamıştır. Devletin sınırları içerisinde yaşayan bütün insanların Osmanlı vatandaşı olduğunu ve herkesin aynı hak ve yetkilere sahip olmasını savunmuşlardır.

Osmanlı Devletinin son dönemlerinde ortaya çıkan Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve Batıcılık gibi fikir akımlarının ortak amaçları dağılmak üzere olan Osmanlı Devletini bir arada tutmak ve uluslara bir arada kalmak için bir sebep vermektir.

Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımı Osmanlı Devleti içinde bulunan ulusların bağımsızlık isteğiyle ayaklanmasına yol açmış ve Avrupalı devletlerden de destek alan bu düşünce sonucunda Yunanlar ve Sırplar bağımsızlık kazanmıştır. Bu düşünce akımları bağımsızlık düşüncesini engellemek ve Osmanlıyı bir arada tutmak için ortaya atılmıştır.

303
133
301
116
35
33
231
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.